1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KATAR

  4. Katar’a Yeni Dayatma: Türkiye Üssünü Kapat!
Katar’a Yeni Dayatma: Türkiye Üssünü Kapat!

Katar’a Yeni Dayatma: Türkiye Üssünü Kapat!

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, diplomatik kriz yaşadıkları Katar'a 13 maddelik bir talep listesi yolladı. Talepler arasında Türkiye'nin Katar'daki üssünün kapatılması da bulunuyor.

23 Haziran 2017 Cuma 14:10A+A-

Terörizmi desteklediği gerekçesiyle Katar'ı boykot eden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn, bu ülkeye 13 talep iletti. Talepler arasında Türkiye'nin Katar'daki üssünün kapatılması da bulunuyor.

Körfez'de yaşanan Katar krizinde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt, Arap ülkelerinin 13 maddelik talep listesini Katar'a iletti. Kabul edilmesi için Katar'a 10 gün süre verilen listede en dikkat çeken maddelerden birisi Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığının sonlandırılması talebi oldu.

İddia edilen Arap ülkelerinin talepleri arasında yayın kurumu Al Jazeera TV'nin kapatılması, Katar'ın İran ile diplomatik temsil seviyesini düşürmesi ve sınırları içinde terörist olarak belirlenen kişileri teslim etmesi bulunuyor.

Yeni Şafak gazetesinin Reuters’a dayandırdığı habere göre Talep edilen 13 madde şöyle sıralanıyor;

1. İran'la diplomatik ilişkileri kes ve İran'daki ofislerini kapat. İran Devrim Muhafızları üyelerini Katar'dan gönder. İran'la askeri işbirliğini sonlandır. İran'la ticarette ABD yaptırımlarına uy.

2. Müslüman Kardeşler, DEAŞ, El Kaide ve Lübnan Hizbullah'ı gibi 'terörist organizasyonlarla' ilişkini bitir. Resmi olarak bu yapıları terörist ilan et.

3. Al Jazeera'yi ve bağlantılı istasyonlarını kapat.

4. Arabi21, Rassd, Al Arabiya Al-Jadeed ve Middle East Eye da dahil olmak üzere direk veya dolaylı yoldan Katar fonlu olan medya kuruluşlarını kapat.

5. Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığını derhal iptal et. Katar toprağında Türkiye'yle askeri işbirliğini bitir.

6. Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, ABD, Kanada ve diğer ülkeler tarafından terörist olarak görülen kişiler, gruplar ve organizasyonlara her türlü yardımı kes.

7. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn tarafından aranan teröristleri teslim et. Mal varlıklarını dondur. Hareketleri ve finansal durumları ile ilgili istenen bilgileri paylaş.

8. Başka ülkelerin içişlerine karışmayı kes. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn vatandaşlarına Katar vatandaşlığı verme. Katar vatandaşlığı bulunanların kendi ülkelerinin yasalarını ihlal etmeleri durumunda pasaportlarını iptal et.

9. Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'deki muhalif gruplarla tüm ilişkileri kes. Katar'ın bu gruplarla önceki ilişkileri ve bu gruplara sunduğu desteğin tüm belgelerini teslim et.

10. Katar'ın politikaları nedeniyle son yıllarda yaşanan can ve mal kayıpları için tazminat öde. (Tazminat miktarı daha sonra Katar'la birlikte belirlenecek.)

11. Askeri, politik, sosyal ve ekonomik olarak diğer Körfez ve Arap ülkeleriyle 2014'te Suudi Arabistan'da belirlenen çizgiye gel.

12. Tüm talepler Katar'a ulaştıktan sonra 10 gün içerisinde kabul edilmezse, talep listesi geçersiz olacaktır. Bu döküman, Katar'ın talepleri kabul etmemesi durumunda ülkelerin ne yapacağını açıklamaz.

13. Taleplerin kabulünden sonra ilk yıl için aylık denetimlere razı ol. İkinci yılda her çeyrekte, takip eden 10 yılda ise yıllık denetimleri kabul et.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum