1. HABERLER

  2. HABER

  3. Katar'a Türkiye Askeri Üs Kuruyor
Katar'a Türkiye Askeri Üs Kuruyor

Katar'a Türkiye Askeri Üs Kuruyor

Türkiye'nin, yakın müttefiki Katar'da asker konuşlandırılabilmesini öngören anlaşma Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Anlaşma ile Katar da Türkiye'ye askeri personel gönderebilecek.

04 Mart 2015 Çarşamba 20:14A+A-

Dışişleri Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, anlaşmayla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiğinde Katar'da asker konuşlandırılabileceği belirtilirken, "Her bir tatbikat, ikili manevra, askeri eğitim faaliyeti ve kuvvet konuşlandırmaları için ayrı mutabakatlar gerekecektir. Katar’ın da tabiatıyla ülkemize askeri personel göndermesi mümkündür" vurgusu yapıldı. İki ülke arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesini öngören anlaşmayla askeri eğitim, savunma sanayi, ortak askeri tatbikat ve taraflar arasında kuvvetlerin konuşlandırılması alanında işbirliğinin güçlendirilmesi için bir mekanizma kurulması öngörülüyor. 

'Personel ve askeri ekipman mübadelesi'

Anlaşma kapsamında, askeri lojistik alanında işbirliği yapılması, askeri kurumlarda danışman personel görevlendirilmesi ve personel mübadelesi, taraflar arasında personel ve askeri ekipman değişimi de amaçlanıyor.

Komisyon açıklamasında ortak askeri tatbikatlar da planlandığı vurgulanırken şu ifadelere yer verildi: 

"Ülkemiz, Körfez ülkeleriyle ilişkilerine stratejik bir perspektiften bakmaktadır. Bu stratejik bakışımızın en önemli unsuru bölge ülkelerinin güvenlik ve istikrarını desteklemektir. Bu anlaşma ülkemize esasen tarihsel olarak bildiğimiz ve etkin olduğumuz bu bölgede stratejik bir zemin kazandıracaktır. Komisyonumuzca onaylanan bu anlaşmayla aynı zamanda savunma sanayii ve askeri eğitim konularında yakın işbirliği yapılması öngörülmektedir. Esasen ülkemizin savunma sanayii ve askeri işbirliği ile eğitim alanlarında Körfez ülkelerinin çoğuyla imzalamış olduğu anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları bulunmaktadır. İleride benzeri anlaşmaların diğer Körfez ülkeleriyle yapılması da mümkündür. Körfez bölgesinde çeşitli ülkelerin benzeri angajmanları bulunmaktadır."

'Eğit-Donat ile alakası yok'

Komisyon, Türkiye ile ABD arasında Suriyeli muhalif gruplara yönelik 'Eğit-Donat' anlaşmasıyla Katar'la yapılan anlaşmanın farkına dikkat çekerken, "Anlaşmaya kapsamı dışında bir anlam da yüklememek gerektiği, anlaşmanın ABD ile yapılan “Eğit-Donat” anlaşmasıyla, ya da çeşitli iddialarda dile getirildiği gibi ABD’nin Katar’da bulundurduğu Merkezi Komuta Kuvveti (CENTCOM) faaliyetleriyle herhangi bir alakasının bulunmadığı değerlendirilmektedir" uyarısını da yaptı. 

HABERE YORUM KAT