1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Karakoçan’da Gazze Duyarlılığı
Karakoçan’da Gazze Duyarlılığı

Karakoçan’da Gazze Duyarlılığı

Gazze’deki siyonist İsrail ablukası ve 31 Mayıs sabahı “Mavi Marmara” gemisine yönelik korsan saldırısı, Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde düzenlenen bir etkinlikle anlatıldı.

17 Haziran 2010 Perşembe 20:03A+A-

Karakoçan Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliğe yazarımız İbrahim Sediyani konuşmacı olarak katıldı. Karakoçan Belediye Parkı'nda halka açık olarak düzenlenecek olan etkinlikte Sediyani, hemşehrilerine 27 Mayıs – 3 Haziran günleri arasında Akdeniz yolculuğu ve Filistin'deki esir kampında yaşananları anlattı.

GAZZE AÇIKHAVA HAPİSHANESİ

Karakoçan Belediye Başkanı Nurettin Arslan (AK Parti)'ın selamlama konuşmasıyla başlayan programda İbrahim Sediyani, önce Gazze'de yaşanan durum ve uygulanan ambargo hakkında bilgiler verdi. Siyonist düşmanla işbirliğini reddedip İslamî direnişi ve özgürce, onurlu bir yaşamı tercih ettiği için Gazze halkının 2006 yılından beri korkunç bir ambargo altında bulunduğunu söyleyen Sediyani, uzunluğu 41 km, genişliği 14 km olan bu toprak parçasına uygulanan ambargonun ortadan kaldırılması için mücadele etmenin onurlu ve erdemli her insanın üzerine düşen bir sorumluluk olduğunu kaydetti. "Mavi Marmara" gemisiyle 27 Mayıs Perşembe akşamı Antalya limanından yolculuğa başladıklarını ve gemide toplam 587 yolcu olduğunu söyleyen Sediyani, "Gazze bugün bir açıkhava hapishanesi. Nüfûsunun % 50'si 15 yaşın altında, % 75'i ise 25 yaşın altında olan Gazze, ambargonun başladığı 2006 yılından bu yana tam bir sefalet ve dram yaşamakta.  Dışarıyla bütün münasebetleri kapatılmış olan Gazze halkına ekmek ve su bile ulaşmamakta. Bu da yetmiyormuş gibi, belli periyodlarla siyonist İsrail'in vahşî saldırılarına uğramakta, Gazzeli çocukların, okullarının ve hastanelerinin, evlerinin üzerine bombalar, savaşlarda bile kullanılması yasak olan kimyasal silahlar atılmakta, binlerce yaşlı, kadın, çocuk öldürülmektedir" ifadelerini kullandı.

SABAH NAMAZINDA SALDIRDILAR

30 Mayıs Pazar günü, yolculuğun son etabı için harekete başladıklarını ve toplam 6 gemiyle Gazze'ye doğru harekete geçtiklerini dile getiren İbrahim Sediyani, "Türkiye'den 3 gemi vardı. Mavi Marmara'da biz gönüllüler vardık. Defne Y ve Gazze adlı gemilerde ise yük bulunuyordu" dedi. "Biz yola vermeden denizde 5 gün boyunca askerî tatbikat yapan İsrail, bizim tam Gazze'ye varmak amacıyla son etap yolculuğa başlayacağımız 30 Mayıs günü 68. milde 'atış talimi' yapmaya başlamıştı ki, 68. mil, 'uluslararası sular' oluyordu. İsrail'in 'arama kurtarma sahası' 45 mildi; ama atış talimini 68. milde yapıyordu ve biz de o sıra 90. milde bulunuyorduk" sözleriyle konuşmasını sürdüren Sediyani, 31 Mayıs sabahı saat 04:00 sularında, gemideki yolcular namaz üzerindeyken, yasadışı İsrail terör örgütü korsanlarının saldırısına uğradıklarını söyledi. "Siyonist İsrail bize 72. milde saldırdı. Yani uluslararası sularda. İsrailliler daha gemiye inmeden ateş açtılar. Hem de üç taraftan birden ateş açıyorlardı. Üstten helikopterle, sağdan ve soldan da hücumbotlarla üzerimize kurşun yağdırıyorlar, bomba atıyorlardı. Açıkça katliam yapmaya gelmişlerdi" diyen gazeteci – yazar İbrahim Sediyani, İsrail'den müdahale beklediklerini ancak katliam boyutunun beklediklerinden daha büyük olduğunu dile getirdi. Sediyani, "Eğer bizler direnmeseydik, 9'un çok üzerinde şehid verirdik. İsrail şanlı direnişimiz karşısında korktu; bir buçuk saat gemiyi ele geçiremedi. Bizden korktuğu için daha büyük bir katliam yapamadı. Ancak tamamen katliam amaçlı gelmişlerdi" ifadelerini kullandı.

DİRENİŞ VE İNSANLIK DERSİ

Kendilerinde bırakın silahı, bir tane bıçak bile olmadığını tekrarlayan Sediyani, "Çünkü biz savaşmaya değil, Gazze halkına yardım götürmeye ve siyonist abluka ve ambargoyu delmeye gidiyorduk, ambargoyu nihaî olarak tamamen ortadan kaldırmak amaçlı yola çıkmıştık" açıklamasında bulundu. İsrail'in gemiye ilk müdahalesinin ateş açmak ve katliam yapmak olduğuna özellikle vurgu yapan yazar, "Dünyanın en güçlü 5. ordusunun en güçlü ve özel eğitimli birimlerine karşı silahsız olarak, tahtalarla ve yumruklarımızla tam bir buçuk saat direndik. Bizim amacımız kimseyi öldürmek değildi; direnişimizin tek amacı vardı, o da İsrail korsanlarının gemiyi ele geçirmelerini engellemekti. Çünkü gemiyi ele geçirirlerse bizi İsrail veya Mısır limanına çekerlerdi; biz buna razı değildik. Üzerimize üç taraftan kurşun ve bombalar yağdıran İsrailliler, daha gemiye bindirme yapmadan iki kardeşimizi şehîd etmiş, birini de yaralamıştı" dedi. İnsanlığa yalnızca direniş dersi değil, insanlık dersi de verdiklerine de işaret eden Sediyani, "Çünkü bizi öldürmek, katletmek için gelmiş olan haydutları esir aldıktan sonra onlara, hiç görmedikleri ve şahid olmadıkları insanca bir muamelede bulunduk. Onlar ateş açıyorlardı, bomba atıyorlardı, arkadaşlarımızı şehid ediyorlardı; fakat biz direnişin başından sonuna kadar 'Hiç kimseyi öldürmeyeceğiz' kararımızdan vazgeçmedik. Arkadaşlarımızı öldüren katilleri biz tedavi ettik. Arkadaşlarımıza, yakınlarımıza kurşunlar yağdıran ve öldüren katiller güruhunun biz yaralarını iyileştirdik, korktukları için yüzlerine kolonya sürdük" şeklinde konuştu.

DENİZİN ORTASINDA İŞKENCE VE YAĞMA

"Bizleri kelepçeli bileklerimizle, diz çöktürülmüş bir halde kızgın güneşin altında tam 7 saat beklettiler. Gemimiz ta önceki geceden taciz edilmeye başlanmış, sabah namazından başlayarak bir buçuk saat katliama karşı direnmiştik. Hepimiz hem aç, hem yorgun, hem de uykusuzduk. Ne bir dilim yemek yemiş, ne de bir dakika uyuyabilmiştik. Üstelik şehidlerimiz, yaralılarımız vardı. O halimizle bizi tam 7 saat kızgın güneşin altında beklettiler. Üstelik ellerimiz kelepçeli ve diz çöktürülmüş bir halde. Birçoğumuz gözlerimizi zor açabiliyorduk; uykusuzluktan yere çömelen kardeşlerimizi tekmeleyerek, üzerine bağırarak dik durmaya zorluyorlar; tuvalet ihtiyacında bile kelepçeleri açmıyorlardı. İnsanlar, elleri kelepçeli olduğu halde tuvalete girip çıkıyordu. Üstelik üzerimizde sürekli helikopterle uçuş yapıyorlardı. Helikopter tam üzerimize gelince mahsustan duruyordu; helikopterin o müthiş rüzgârıyla nerdeyse denize uçacağız sanıyorduk" açıklamasında bulunan Sediyani, bütün bunları kasıtlı olarak, sırf işkence etmek amacıyla yaptıklarını dile getirdi. 7 saat sonra geminin içine girdiklerinde korkunç gerçekle karşılaştıklarına işaret eden gazeteci, yazar, şair ve aktivist İbrahim Sediyani, Bütün eşyalarımız tekmelenmiş, yağmalanmış, gaspedilmişti. Fotoğraf makinalarımızı, cep telefonlarımızı, kitaplarımızı, elbiselerimizi, çoraplarımıza ve iç çamaşırlarımıza varıncaya kadar her şeyimizi yağmalamış ve almışlardı. Gerçek anlamda korsanlık yapmışlardı. Demek ki karşımızda sadece dünyanın en korkak ve ödlek ordusu değil, aynı zamanda en hırsız ordusu da vardı. Qûr'an-ı Kerîm'leri bile fırlatıp atmışlardı yere.

Demek biz dışarıda kızgın güneşin altında bekletilirken, onlar ganimet paylaşımı yapıyorlardı" dedi.

SİYONİSTLER ZAFER HAVASINDAYDILAR

Gemideki 7 saatlik işkence ve eziyetten sonra İsdud (Aşdod) limanına doğru hareket edildiğini, saatler süren bir yolculuktan sonra geminin işgal altındaki Filistin topraklarına vardığını ve İsdud (Aşdod) limanına yanaştığını aktaran Sediyani,  "Gemimiz siyonist işgal altındaki Filistin ülkesinin kıyılarına yanaştırıldığında, akşam namazına yarım saat kadar bir zaman kalmıştı" dedi. "Geminin içindeyken, bizimle birlikte olan Arap kökenli İsrail milletvekili Hanin Zuabi, bütün yolcuları 'Sizin önünüze ne tür kâğıt koyarlarsa koysunlar, kesinlikle onların size uzattığı hiçbir kâğıda imza atmıyorsunuz' diye uyardığını söyleyen Sediyani, "Bizler de o ne söylese uyuyorduk; çünkü içimizde siyonist teröristleri en iyi tanıyan oydu" ifadelerini kullandı. Gemi kıyıya yanaştığında kendilerini kalabalık bir deniz ordusunun karşıladığını belirten Sediyani, "Bizler geminin penceresinden dışarıyı seyrediyorduk; siyonist teröristler büyük bir zafer kazanmışlarcasına biribirlerini kutluyorlardı" dedi.

ÜÇ GÜNLÜK ESARET SONUNDA GELEN HÜRRİYET

"Gemi kıyıya yanaşınca bizi hemen dışarı çıkartmadılar; en az bir buçuk – iki saat kadar gemide bekletildik. Sonra bizleri teker teker dışarı çıkardılar" diyen yazar,  her yolcuyu, ellerini yeniden kelepçeleyerek tek tek dışarı çıkarttıklarını aktardı. "Dışarı çıkartırken hem ellerini kelepçeliyorlar, hem de sağından ve solundan bir asker tutuyordu. Ayrıca gemiden çıkardıkları her yolcunun tek tek fotoğraflarını çekiyorlardı. Dışarıda, limanda bizler için sorgu çadırları kurmuşlardı ve biz ilk kez görüyorduk ama sizler, biz daha yolculuk halindeyken o çadırları televizyon ekranlarından izlemiştiniz" diyen Sediyani, gemiden çıkarttıkları ilk yolcunun Beled (Ulusal Demokratik Parti)'den İsrail parlamentosu Knesset'e girmiş olan milletvekili bayan Hanin Zuabi olduğunu belirtti. Dışarıya çıkartılan her yolcunun "Mavi Marmara"daki esir yolcular tarafından coşkulu bir şekilde alkışlandığını ve alkışlarla gönderildiğini aktaran Sediyani, İsrail askerleri tarafından çıkartılan yolcunun da alkışlayan yolculara el sallayarak çıktığını söyledi. "Bu moral amaçlı alkış furyasını hanım kardeşlerimiz başlatmıştı ve hanımlar, esaret süresi boyunca erkek kardeşlerinin morallerini yüksek tutmak için her şeyi yapıyorlardı" diyen Sediyani, geceyarısı esir araçlarına bindirildiklerini anlatarak, "600 kişiye yakındık; bizler için onlarca araç tahsis etmişlerdi. İstud (Aşdod) kentindeki sorgu ve işlemlerden sonra bizi esir arabalarına bindirdiler ve cezaevine doğru yolculuk başladı. Bizi götürdükleri cezaevi, işgal altındaki Filistin ülkesinin güneyindeki Bur'el- Seb'â (Be'er Şeba) kentindeki 'Ela Cezaevi' idi. Fakat bizler oraya doğru götürülürken nereye götürüldüğümüzü bilmiyorduk. Bunu oraya gittikten sonra öğrendik" dedi. Sediyani, iki gün İsrail zindanlarında kaldıktan sonra Türkiye'nin ve dünya kamuoyunun baskısı sonucu serbest bırakıldıklarını ve Tel Aviv'de uçağa bindirilerek İstanbul'a getirildiklerini söyledi.

 

Nursel Şengezer

Haksöz Haber / Karakoçan

 

İbrahim Sediyani, Karakoçan'da Gazze'deki ambargoyu ve Mavi Marmara yolculuğunu anlattı

 

Karakoçan Belediye Başkanı Nurettin Arslan (sağdan ikinci)'ın selamlama konuşmasıyla başlayan programda İbrahim Sediyani (ortada), 27 Mayıs – 3 Haziran günleri arasında Akdeniz yolculuğu ve Filistin'deki esir kampında yaşananları anlattı. Programda Sediyani'nin babası Resul İpek (solda), annesi Refika İpek (soldan ikinci) ve kızkardeşi Çiğdem Yıldız (ayakta; soldan dördüncü) de hazır bulundu.

 

Karakoçan Belediye Parkı'ndaki Gazze etkinliğine başta hanımlar olmak üzere halk büyük ilgi gösterdi

 

Gazze'deki siyonist İsrail ablukası ve 31 Mayıs sabahı "Mavi Marmara" gemisine yönelik korsan saldırısı, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde düzenlenen bir etkinlikle anlatıldı

 

30 Mayıs Pazar günü, yolculuğun son etabı için harekete başladıklarını ve toplam 6 gemiyle Gazze'ye doğru harekete geçtiklerini dile getiren İbrahim Sediyani, "Türkiye'den 3 gemi vardı. Mavi Marmara'da biz gönüllüler vardık. Defne Y ve Gazze adlı gemilerde ise yük bulunuyordu" dedi

 

Karakoçan Belediyesi organizasyonuyla düzenlenen etkinliğe katılım oldukça yoğundu

 

Karakoçan'daki Gazze etkinliği oldukça sıcak bir sohbet ortamında geçti

 

Programdan sonra dinleyiciler katılımcıları sırayla tebrik ettiler

HABERE YORUM KAT

10 Yorum