1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Kanı İle Filistin'i Çizen Adam: Naci el-Ali
Kanı İle Filistin'i Çizen Adam: Naci el-Ali

Kanı İle Filistin'i Çizen Adam: Naci el-Ali

Hanzala artık kendi gerçekliğini aşan bir misyon sahibidir. Hanzala Filistin’in ve tarihin ölmeyen tanığıdır. O “sadece Filistin’i gösteren bir pusuladır.”

29 Kasım 2014 Cumartesi 16:21A+A-

MUSTAFA YILMAZ, Naci el-Ali ve Hanzala karakterini yazdı:

Filistinliler ona “Devrimin Vicdanı” diyor. O, bir karikatürist olmaktan öte hayatını halkının davasına adamış birisiydi. Adı Filistin’le özdeşleşmiş Naci Ali. 1936 yılında Filistin’in kuzeyinde, Taberiye ile Hz. İsa’nın memleketi Nasira arasındaki Şecere köyünde dünyaya geldi.

1948 yılında yüz binlerce Filistinli gibi o da topraklarından sürüldü. Filistin topraklarında Yahudiler devlet kurulduğunda, ailesiyle birlikte Lübnan’ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarındaki Ayn’ül Hilva Mülteci Kampı’na sığındılar. Kampta her Filistinli gibi o da acılar içinde yaşadı. Halkının çektiği sıkıntıların tümünü o da çekti. Halkının ıstırabı, onda hayatı boyunca bir kimliğe dönüştü.

Yirmili yaşlardan sonra Filistinli siyasi gruplar içinde kendine yer bulmaya çalıştı. 1959′da Arap Milliyetçileri hareketine katılmaya çalıştı fakat bu gerçekleşmedi. Kişiliği örgütlü bir yapı içinde bulunmaya elverişli değildi. 1960 yılında Lübnan Sanat Akademisi’ne girdi. Burada bir yıl okuyabildi. Lübnan polisi sürekli peşindeydi. Okulunu hapiste tamamlayabildi. 1961 yılında “Çığlık” adında bir dergi yayınladı. Hanzala karakteri o yollarda ortaya çıktı. Filistinli çocuktur Hanzala ve her çocuk Hanzala’dır Filistin’de. Hanzala, direnişin sembolüdür.

YAZININ DEVAMI ve KARİKATÜRLER İÇİN TIKLAYINIZ >>>