1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Kahramanmaraş’taki Mezhepçi Kışkırtmaya Suç Duyurusu
Kahramanmaraş’taki Mezhepçi Kışkırtmaya Suç Duyurusu

Kahramanmaraş’taki Mezhepçi Kışkırtmaya Suç Duyurusu

Kahramanmaraş'ta Suriye Mülteci Kampının kurulmasına karşı yapılan eylemlerde çeşitli sol grupların kullandıkları mezhepçi ve nefret ifade eden açıklamalar sebebiyle bu örgütler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

06 Nisan 2016 Çarşamba 11:41A+A-

Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu İlçesinde yapımına başlanan çadır kent inşaatının engellenmesi için günlerdir sol gruplar eylemler düzenliyordu. Bu eylemlerde özellikle Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri'nin başını çektiği (PSAKD) bir grup marjinal sol örgütün Suriyeli mültecileri aşağılayan, ötekileştiren "katil" olmakla itham eden açıklamaları İMKANDER tarafından mahkemeye taşındı.

İnsan hakları ve insani yardım örgütü İMKANDER tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusunda bu açıklamaları yapan kuruluşların  TCK 122'de belirtilen " Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret" suçunu işledikleri, aynı şekilde TCK 216'da tarif edilen "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekte" oldukları ifade edilerek cezalandırılmaları talep edildi.

İMKANDER suç duyurusu metnini kamuoyuyla da paylaşarak Türkiye'deki tüm insan hakları aktivistlerini, STKları ve tüm duyarlı vatandaşları Suriyeli mültecilere karşı Alevi vatandaşları kışkırtan söz konusu örgütlere karşı suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.

SOL ÖRGÜTLER NE DEMİŞTİ?

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından eyleme davet etmek için yapılan açıklamada "AKP Hükümeti, Suriye’de Alevileri katleden cihatçıların ailelerinden oluşan 27 bin kişiyi, Kahramanmaraş’ta Alevi köylerinin ortasına inşa edeceği bir kasabaya yerleştirmek istiyorlar. Bu girişimi yeni bir Maraş Katliamının ön hazırlığı olarak algılıyoruz. Buna izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanılmıştı. Aynı şekilde Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKADER)  tarafından yapılan ortak açıklamada da "27 bin Suriyeli yerleştirilecek. Bu ailelerin erkekleri Suriye'de Alevi köylerini yakıp yıkan, onları katleden, ağızlarından ve ellerinden kan damlayan ve böylece cennete gideceklerini sanan katillerdir" denilmişti.

Kahramanmaraş'ta CHP, HDP ve sol grupların çağrısıyla geçtiğimiz hafta başlayan ve pazar günü güvenlik güçlerine karşı taşlı-sopalı saldırıya dönüşen eylemlerde basın mensupları da yaralanmıştı.

SUÇ DUYURUSU METNİ:

İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA

 

ŞİKAYET VE İHBARDA

BULUNAN                            :  AD SOYAD

 

ŞİKAYET EDİLEN                 :  Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKADER)

 

KONU                                     Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehüyük Mahallesi'nde Suriye uyruklu mültecilerin geçici olarak barınmaları için yapımına başlanan çadır kent inşaatı sebebiyle yapılan yasadışı eylemlerde ve bu eylemleri organize eden çeşitli STK'ların açıklamalarında "halkı etnik ve mezhebi kimliklere göre ayrıştırıcı ve diğerine karşı nefret söylemiyle tahrik etmek" suçlarını işlemeleridir.

AÇIKLAMALAR

1- Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehüyük Mahallesi'nde muhacirlerin geçici olarak barınmaları için yapımına başlanan çadır kent inşaatı üzerine bazı yasadışı marjinal sol örgütlerin kışkırtmalarıyla başlayan olaylar kaygı verici noktaya gelmiş durumdadır. CHP ve HDP gibi bazı siyasi partilerin ve birtakım Alevi Örgütlerin çağrılarıyla başlayan eylemlerde ortaya konulan tavır ve söylemler insanlık adına utanç vericidir.

2- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından eyleme davet etmek için yapılan açıklamada "AKP Hükümeti, Suriye’de Alevileri katleden cihatçıların ailelerinden oluşan 27 bin kişiyi, Kahramanmaraş’ta Alevi köylerinin ortasına inşa edeceği bir kasabaya yerleştirmek istiyorlar. Bu girişimi yeni bir Maraş Katliamının ön hazırlığı olarak algılıyoruz. Buna izin vermeyeceğiz" ifadeleri kullanılmıştır. Aynı şekilde Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKADER)  tarafından yapılan açıklamada da "27 bin Suriyeli yerleştirilecek. Bu ailelerin erkekleri Suriye'de Alevi köylerini yakıp yıkan, onları katleden, ağızlarından ve ellerinden kan damlayan ve böylece Cennete gideceklerini sanan katillerdir" denilmektedir.

Kaynak: http://www.pirsultan.net/haberdetay-421-yeni-bir-maras-istemiyoruz.html EK-1

3- Halklar arasında ırkçı ve mezhepçi bir anlayışla nefreti körükleyen bu yaklaşımlar terk edilmeli ve sorumluları adalet önünde hesap vermelidir. Suriyeli muhacir kardeşlerimizi terör örgütlerine hedef gösteren bu yaklaşımın nelere sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. 2013 yılında mezhepçi bir sol terör örgütü (THKP-C) tarafından Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde gerçekleştirilen katliamın hedefinin ülkemizde "mezhep savaşı" çıkartmak olduğu göz önünde bulundurulduğunda, Kahramanmaraş'ta tertiplenen bu eylemlerin neye hizmet ettiği ve nasıl bir sonuca evrilebileceği de dikkate alınmalıdır. 

4- Kahramanmaraş'taki eylemlerde  yukarıda adı anılan örgütler tarafından Suriyeli mülteciler için kullanılan dil  ve argümanlar tam anlamı ile "ırkçı, mezhepçi ve ötekileştirici"dir. EK-2

Sözkonusu sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin TCK 122'de belirtilen " Dil, ırk, milliyet, renk, cinsiyet, engellilik, siyasi düşünce, felsefi inanç, din veya mezhep farklılığından kaynaklanan nefret" suçunu işledikleri, aynı şekilde TCK 216'da tarif edilen "Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmekte" oldukları açıktır. İş bu sebeple söz konusu şahıs ve STK yöneticilerinin cezalandırılmasını talep ederiz. Kendileriyle uzlaşmak istemiyoruz.

SONUÇ                      : Yukarıda belirttiğimiz savcılık makamınızın re'sen dikkate alacağı nedenlerle, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür  Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve Anadolu Kültür ve Araştırma Derneğ  (AKADER)  isimli dernekler ve yöneticileri hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılması için dava açılmasını arz ve talep ederiz.

TARİH

 

 

                                                                                              AD SOYAD

                                                                                              İMZA

HABERE YORUM KAT