1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Kaddafi'nin İstihbarat Şefi Libya'da
Kaddafinin İstihbarat Şefi Libyada

Kaddafi'nin İstihbarat Şefi Libya'da

Moritanya'nın başkenti Novakşotta gözaltına alınan Kaddafi’nin İstihbarat şefi Abdullah Senusi Libya'ya teslim edildi.

06 Eylül 2012 Perşembe 00:29A+A-

Lokman Doğmuş / Haksöz-Haber

Geçtiğimiz mart ayında Moritanya'nın başkenti Novakşotta sahte Mali pasaportu kullanarak Fas'a geçmek isterken gözaltına alınan Abdullah Senusi Libya'ya teslim edildi. Sakal bırakan Abdullah Senusi'nin Mitiga havaalanında helikopterden inerken gülümsediği dikkat çekti. Helikopterden inerken tekbir getiren bir grup ise "Şehitlerin kanı boşa akmaz" anlamında slogan attı. Senusi Trablus'un Hadba semtinde yeni inşa edilen bir hapishaneye nakledildi.

Senusi'yi Moritanya'dan Libya'ya getiren ekipte yer alan Libya başsavcı yardımcısı Abdulmecid Sa'd, bir Libya televizyonuna yaptığı açıklamada Senusi'nin Moritanya'da ailesi ile birlikte bir evde kaldığını Moritanya ile yapılan uzun görüşmelerden sonra anlaşmaya varılması sonucu Libya uçağına nakledildiğini anlattı. Ekipte bulunan Libya Maliye bakanı Hasan Zeglam Moritanya'ya Senusi karşılığında hiçbir şey vaad edilmediğini açıkladı. Hasan Zeglam, Senusi'nin rahat olduğunu ve yaptıklarından pişmanlık duymuş birisi olmadığı görüntüsü verdiğini söyledi. 

Abdullah Senusi Kaddafi döneminin karakutusu olarak biliniyor. Kaddafi döneminde işlenen bir çok suçtan sorumlu tutulan Senusi'nin yargılanacağı başlıca konular arasında 1996'da Ebuslim hapishanesinde yaşam şartlarının düzeltilmesini isteyen 1260 tutuklunun Senusi'nin emriyle öldürülüp bilinmeyen yerlere gömülmesi bulunuyor. (Dün Trablus'taki bir hastanede soğuk hava deposunda bulunan 16 cesedin Ebuslim Hapishanesi maktulleri olduğu açıklanmıştı.) Bingazi'de 400 çocuğa AİDS hastalığı bulaştırma olayında da Senusi'nin bilgisi olduğu iddia ediliyor. Libya içinde ve dışında çok sayıda muhalifin yargısız infazlarla öldürülmesinde de Senusi öncülük yaptı. 17 Şubat devrimi ve savaş esnasında da Senusi'nin emriyle bir çok katliam işlendiği biliniyor.  

Moritanya'da gözaltına alındıktan sonra çeşitli spekülasyonlar öne sürülmüş, Amerika ve Fransa'nın Moritanya'ya Senusi'yi teslim etmemesi için baskı yaptığı iddia edilmişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi de insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle Abdullah Senusi hakkında yakalama emri çıkarmıştı.

HABERE YORUM KAT