1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LİBYA

  4. Kaddafi Yok, Gazete Çok!
Kaddafi Yok, Gazete Çok!

Kaddafi Yok, Gazete Çok!

Libya'da bir elin parmağını geçmeyen gazeteler Kaddafi'nin devrilmesinin ardından çok sayıda yayınlanmaya başladı.

15 Ekim 2011 Cumartesi 11:36A+A-

Libya’da devrimden önce tamamı hükümet tarafından kontrol edilen ve sayıları bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar olan gazete sayısı şu anda sadece Bingazi’de 120’ye ulaştığı belirtiliyor.

Muammer Kaddafi kentin kontrolünü şubatta kaybettiğinden beri birçok Libyalı seslerini duyurabilmek için gazete çıkartmaya başlamış. Libya’daki gazetecilere eğitim veren birkaç kuruluştan biri olan Uluslararası Medya Destek kurumu, bu gazetelerin daha çok mühendis, doktor ve öğrenciler tarafından çıkarıldığını belirtti. Liby’nın doğusunda çıkarılan bir gazete bu örneklerden sadece biri. İlk başta sekiz sayfa çıkarılan gazete, daha sonra 12 sayfaya çıkarılmış ve haftalık 3000 kopya satmaya başlamış. Uluslararası Medya Destek kurumundan medya uzmanı Torben Brandt, Bingazi’deki gazeteleri faaliyete geçirenlerin yüzde 80’inin mühendis olduğunu, bunun nedeninin de Bingazi’nin petrol rafinerilerinin merkezi olduğunu söylüyor.

Bu arada Trablus’ta Kaddafi yanlıları ile muhalifler arasında çatışma çıktı. Kaddafi yanlısı yaklaşık 50 kişilik bir grubun Ebu Salim bölgesinde Kaddafi lehine sloganlar atması üzerine, Ulusal Geçiş Konseyi’ne bağlı güçler bölgeye gitti. Görgü tanıkları, iki grup arasında çıkan çatışmada otomatik silahlar ve ağır makineli tüfeklerin kullanıldığını söyledi. Muhaliflerden birinin verdiği bilgiye göre Kaddafi, önceki gece kendisine bağlı güçlere bir mesaj göndererek, Cuma namazından sonra saldırmalarını istedi.

HABERE YORUM KAT