1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. Kâbil Hükümetinden Kunduz’da Medreseye Saldırı!
Kâbil Hükümetinden Kunduz’da Medreseye Saldırı!

Kâbil Hükümetinden Kunduz’da Medreseye Saldırı!

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz ilinde düzenlenen hava saldırısında medrese öğrencileri hedefteydi.

03 Nisan 2018 Salı 14:48A+A-

Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz iline bağlı Deşt-i Arçi ilçesinde Kâbil hükümetine bağlı hava kuvvetleri bir hava saldırısı gerçekleştirdi. İslami bir tören/toplantının hedef alındığı hava saldırısında, yerel bir yetkiliye göre en az 70 kişi ölürken 30 kişi de yaralandı.

Deşt-i Arçi kaymakamı Nasreddin Sadi, öğle vaktinde bir cami ve çevresindeki arazilerde toplanan yaklaşık bin kişiye helikopterlerin saldırdığını söyledi. Telefonla ulaşılan kaynaklar caminin aynı zamanda bir medrese olarak kullanıldığını söyledi.

Aynı zamanda Taliban mensuplarının da bölgede olduğunu aktaran kaynaklar, grubun buradaki “mezuniyet törenini” organize ettiğini belirtti.

Nasreddin Sadi, toplantının tamamen sivillerden oluştuğunu ve dini etkinlik temelinde toplanıldığını, ancak Kâbil hükümetine bağlı güçlerin silahlı Taliban savaşçılarının da bölgede bulunması sebebiyle medreseyi hedef aldığını aktardı.

Ancak Kâbil hükümetine bağlı Savunma Bakanlığı sözcülerinden General Muhammed Radmaniş, toplantının sivil ve dini olduğu ifadesini reddetti ve “Taliban ve diğer direnişçi gruplar Afganistan güçlerine saldırı planlıyordu fakat planları güçlerimiz tarafından keşfedildi. Helikopterlerimiz tarafından düzenlenen saldırıda, bir Taliban komutanı da dâhil olmak üzere 21 terörist öldürüldü. Burası bir meskun mahal değildi ve sadece teröristlerle Taliban burada faaldi. Bölgede sivil yoktu.” ifadelerini kullandı.

Görgü Şahitlerine Göre Siviller Hedef Alındı

Görgü şahitleri kurbanlar arasında çok sayıda çocuk ve sivilin olduğunu ifade etmekte.

Deşt-i Arçi ilçesi, sık sık çatışmalara sahne olan ve Taliban’ın kalesi olarak nitelendirilen bir bölge.

Mayıs ayında bölgede ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında Taliban’ın Kunduz Valisi Molla Abdüsselam’ın öldürüldüğü açıklanmıştı. Abdüsselam’ın öldürüldüğü Taliban kaynaklarınca da doğrulanmıştı.

“Çok Az Sayıda Taliban Mensubu Vardı, Katılanların Çoğu Sivildi”

İsminin Muhammed olduğu belirtilen 40 yaşındaki bir çiftçi, söz konusu toplantıda çok az sayıda Taliban mensubu olduğunu ve katılanların çoğunun medrese öğrencisi ve mezunu sivillerden oluştuğunu söyledi.

40 yaşındaki görgü şahidi, ilk roketlerin bir grup gencin üzerine düştüğünü belirtti.

Ölenler arasında 10 yaşındaki yeğeninin de olduğunu belirten çiftçi, çocukların sıklıkla buraya geldiğini zira törende bedava yemek dağıtıldığını ifade etti.

kunduz_medrese_saldirisi_2.jpg

kunduz_medrese_saldirisi_3.jpg

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid, ölü sayısının resmi sayılardan çok daha fazla olduğunu ve toplantıda hiçbir mensuplarının bulunmadığını ifade etti.

Zebihullah Mücahid, “Sivilleri bombalamak ve onların mücahit olduğunu söylemek Amerika ve kölelerinin alışkanlığı. Sivillerin ölümünden ve dinin tahkir edilmesinden sorumlu olanlar adalete teslim edilecek.” açıklamasında bulundu.

Öte yandan, sivilleri hedef alan bu saldırı, Kâbil hükümetine bağlı hava kuvvetleri tarafından ilk kez düzenlenmiyor. Geçtiğimiz günlerde de ülkenin güneyindeki Kandahar ilinde Kâbil hükümetine ait uçaklar tarafından düzenlenen saldırıda en az 19 sivil yaşamını yitirmişti.

ABD tarafından sağlanan destekle kurulan Kâbil hükümetine bağlı hava kuvvetleri biriminin Afganistan sahasından aktif olarak görev yapan MD 530F tipi helikopter ve A-29 tipi yakın destek uçağı bulunuyor.

Kaynak: Afganistan Bülteni, The New York Times

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum