1. HABERLER

  2. HABER

  3. JİTEM'in Eski Karargâhında 6 Kafatası Bulundu
JİTEMin Eski Karargâhında 6 Kafatası Bulundu

JİTEM'in Eski Karargâhında 6 Kafatası Bulundu

Diyarbakır Suriçi'nde bir dönem JİTEM karargâhı olarak kullanılan binanın yanında 6 kafatası ve çok sayıda kemik bulundu.

12 Ocak 2012 Perşembe 10:14A+A-

Doğalgaz boruları için kazı yapan işçilerin bulduğu kemikler savcılığın emriyle torbalara konuldu. Bölge güvenlik çemberine alınırken, daha geniş çaplı kazı yapılması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre kemikler, yakınlarını kaybeden ailelerin verdiği DNA örnekleriyle karşılaştırılacak.

İtirafçı Abdulkadir Aygan daha önce yaptığı açıklamalarda, JİTEM Grup Komutanlığı'nın 1990'lı yıllarda sorgu ve işkence üssü olarak kullandığı bölgede 15 cesedin olduğunu iddia etmişti.

Kültür Bakanlığı tarafından açık hava müzesi haline getirilmek amacıyla restorasyonu 2 yıldan bu yana süren İç Kale bölgesinde doğalgaz borusu döşemek için kazı yapıldı. Eski Merkez Kapalı Cezaevi'nin yanında yapılan kazıda insanlara ait olduğu değerlendirilen kemikler bulundu.

Olay yerine gelen savcı, bütün bölgenin güvenlik çemberine alınmasını istedi. Bölgede daha geniş çaplı kazı yapılması bekleniyor.

Güneydoğu'daki faili meçhuller sebebiyle isminden sıkça söz edilen Sur İçi'ndeki JİTEM merkezinin bulunduğu bölgede çıkan kemiklerin faili meçhule kurban giden kişilere ait olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Yetkililer, kemik parçalarının ne zamana ait olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, yapılacak olan DNA araştırmasının sonucunda konunun netleşeceğini söyledi. Kemikler savcı tarafından yapılacak incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek.

Bölgede birçok kişi, yıllardır haber alamadıkları yakınları için savcılığa başvuru yapmıştı. Kemiklerin, ailelerin daha önce verdiği DNA örnekleriyle karşılaştırılacağı öğrenildi.

Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin olarak son 2 yılda yapılan kazılarda 938 kemik bulundu. Adli Tıp Kurumu, bunların 530 tanesinin hayvanlara ait olduğunu açıkladı, diğer kemiklerle ilgili DNA araştırması ise sürüyor.

Aziz İstegün, Mehmet Şükrü Ocak / Zaman

HABERE YORUM KAT