1. HABERLER

  2. HABER

  3. İtalya’da Başörtüsü Kazandı
İtalya’da Başörtüsü Kazandı

İtalya’da Başörtüsü Kazandı

Torino Mahkemesi'nin başörtünün ülke genelindeki mahkemelerin tümünde yasaklanması talebi rededildi.

23 Şubat 2012 Perşembe 16:45A+A-

İtalya Yüksek Yargı Konseyi, Torino Mahkemesi'nin başörtünün ülke genelindeki mahkemelerin tümünde yasaklanması talebini reddetti. Aksine oturumun seyrine mani olmadıkça başörtü takılabileceği yönünde karar verdi.

İtalya’da Yüksek Yargı Konseyi, mahkeme salonlarında oturumların seyrini engellemediği müddetçe başörtü giyilmesine izin verdi.

Konseyde 14 ‘evet’ ve 4 ‘çekimser’ oyla onaylanan kararda oturumun seyrini bozmadığı sürece başörtü takılabileceği ifade edildi. Kararda ayrıca başörtünün ‘dinini özgürce yaşama’ kapsamında meşru bir hak olduğu belirtildi.

Karara delil olarak ise İtalyan anayasasının dini özgürlükler hususundaki 19.maddesi sunuldu.

Konseyin bu kararı Torino Mahkemesi'nin, geçen yıl 14 Ekim tarihinde gerçekleşen hadiseye ilişkin kendilerine gönderdiği mektuba yanıt olarak geldi. Zira o tarihte savcılık tarafından görevlendirilen başörtülü Müslüman tercüman dinleme oturumuna başörtü ile katılmış, yargıç kendisinden başörtüsünü çıkarmasını talep etmiş, Müslüman tercüman ise yargıcın talebini reddederek oturumu terk etmişti.

Torino Mahkemesi mektubunda başörtüsünün, ‘şahısların oturumlara başları açık gelmesi’ şartına aykırı olduğunu ifade etmiş, yargı konseyinden bu yasağın ülke genelindeki tüm sivil ve ceza mahkemelerini kapsayacak şekilde genelleştirilmesini talep etmiş, bir yandan da başörtülü tercümana karşı herhangi bir şekilde ayrımcılık yapma niyeti bulunmadığını vurgulamıştı.

Ahmet Yılmaz / TIMETURK

HABERE YORUM KAT