1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İtalya’da Başörtülü Avukatı Duruşma Salonundan Çıkardılar!
İtalya’da Başörtülü Avukatı Duruşma Salonundan Çıkardılar!

İtalya’da Başörtülü Avukatı Duruşma Salonundan Çıkardılar!

İtalya’da avukatlık yapan Müslüman bir kadının hâkim tarafından başörtülü olduğu gerekçesiyle mahkeme salonundan çıkarıldığı bildirildi.

17 Ocak 2018 Çarşamba 18:15A+A-

İtalya’nın Bologna kentindeki Bölge İdare Mahkemesi’nde bu sabah bir duruşmaya giren 25 yaşındaki Asmae Belfakir isimli stajyer avukat, hâkimin tepkisiyle karşılaştı.

Hâkim Giancarlo Mozzarelli, Belfakir’den başörtüsünü çıkarmasını ya da duruşma salonundan çıkmasını istedi.

Belfakir başörtüsünü çıkarmayı reddederek salondan ayrıldı.

“İlk Defa Başıma Geliyor”

İtalya merkezli haber ajansı AGI’ye konuşan Belfakir, “Bugüne kadar onlarca duruşmaya girdim, ilk defa başıma böyle bir şey geliyor. Bu Bölge İdare Mahkemesi’nde daha önce girdiğim duruşmalarda da hatta Danıştay’da bile kimse benden başörtümü çıkarmamı istememişti.” dedi.

Başörtülü de olsa yüzünün açıkta olduğunu ve kimlik tespiti ya da güvenlik kurallarını ihlal etmediğini savunan Belfakir, “Zaten hâkim de yasaları ihlal ettiğimden bahsetmedi. Ben salondan çıkarken, meselenin ‘kültürümüz ve geleneklerimize saygıyla ilgili olduğunu’ söyledi.” diye konuştu.

İtalya merkezli ANSA ajansı ise duruşma salonunun girişinde, “Duruşmaya müdahil olan ya da katılan kişiler salona silahla ya da bastonla giremez. Başınız açık ve sessiz olmalısınız.” yazılı bir notun bulunduğunu bildirdi.

“Rahibe de Salondan Atılır mı?”

Mahkeme salonundaki başörtüsü tartışması sosyal medyaya da yansıdı.

Kimi sosyal medya kullanıcıları hâkime hak verirken kimileri de avukatın dini inançlarının gereğini yerine getirme hakkı olduğunu söyledi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, mahkeme salonunda görev yapan herhangi birinin dini ya da siyasi duruşunu belli edecek şekilde giyinmesinin doğru olmadığını ileri sürdü.

Avukata destek verenler arasında ise “Peki bir rahibe de salondan atılır mı?” diye soranlar oldu.

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT