1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. KUVEYT

  4. İsyan Dalgası Kuveyt Kıyılarında!
İsyan Dalgası Kuveyt Kıyılarında!

İsyan Dalgası Kuveyt Kıyılarında!

Kuveyt'te seçim kararını protesto eylemi İslamcı muhalefetin gövde gösterisine dönüştü. Velid et-Tabtabai tutuklandı.

22 Ekim 2012 Pazartesi 16:11A+A-

HAKSÖZ-HABER

Kuveyt'te yönetimin seçim kararını protesto eylemi İslamcı muhalefetin gövde gösterisine dönüşürken parlamento üyesi Velid et-Tabtabai tutuklandı.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed es-Sabah’ın seçim kanununda değişiklik yapmaya kalkması muhaliflerin tepkisine yol açtı. Düzenlemeyle Meclisin bundan böyle Emir’in kararlarına noterlik yapmaktan farksız bir organa dönüşeceği itirazında bulunan muhalifler 1 Aralık’ta yapılması planlanan seçimleri de boykot edeceklerini açıkladılar. Muhalifler içinde İslamcılar en etkili grubu oluşturuyor.

2006’da yapılan düzenlemeyle 1 milyon 200 bin nüfuslu ülkeyi beş seçim bölgesine bölen ve her seçim bölgesinden seçilen 10’ar kişilik parlamenter ile toplam 50 kişilik Meclis oluşumuna gidilmişti. Muhaliflerin ağırlıkta olduğu mevcut meclis yapısı Haziran ayında yüksek mahkeme kararıyla feshedildiğinden beri ülkede huzursuzluk hâkimdi. Mevcut seçim sistemine göre her vatandaş 4 adaya oy verebiliyordu. Emir tarafından belirlenen yeni seçim kanunu ise her vatandaşa sadece tek bir isme oy vermesini getiriyor. Muhalefet bu düzenlemenin kabileciliği ve oy satın alma olaylarını teşvik edeceğini iddia ediyor.

Emir’in kararını protesto etmek için muhaliflerin halkı sokağa çağırması üzerine dün Kuveyt’te bugüne kadar gerçekleşen en büyük kitlesel protesto gerçekleşti. Eylemi organize edenlerce Kuveyt’in merkezinden Emir’in ve başbakanın konutlarının bulunduğu semte doğru yapılması planlanan yürüyüşe İçişleri Bakanlığı izin vermedi. Eylemi yasadışı ilan eden İçişleri Bakanlığı göstericilerin ancak parlamento binası önünde toplanabileceklerini ve yasalara uyulmaması durumunda sert müdahale ile karşılaşacakları uyarısında bulundu.

100 binden fazla kişinin katıldığı gösteride yaşanan gerilim üzerine muhalifler güzergahı değiştirerek topluluktan polisle çatışmamalarını ve Emir’in sarayına yürümemelerini istediler.

Buna rağmen yer yer yaşanan arbede neticesinde gözaltına alınanlar oldu. Muhalefetin önde gelen isimlerinden Velid et-Tabtabai de gözaltına alındı.

Mavi Marmara katılımcılarından bir isim olan eski parlamenter et-Tabtabai aynı zamanda Suriye muhalefetinin Kuveyt’teki en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Sık sık Türkiye’ye de gelen Tabtabai hakkında geçtiğimiz hafta Suriye hükümeti “ülkeye kaçak yoldan girip İslamcı teröristlere destek verdiği” iddiasıyla suçlamada bulunmuş, kendisini ve beraberinde Halep’e giden bir diğer milletvekili Cemaan el-Harbaş’ı Kuveyt hükümetine şikâyet etmişti.

Bilindiği gibi Kuveyt hükümeti diğer Körfez ülke yönetimlerinden farklı olarak Suriye meselesinde açık bir tavır almaktan kaçınmış, bu yüzden de parlamentoda milletvekillerinin sık sık eleştirilerine hedef olmuştu. 

***

Kuveyt'teki protesto görüntüsü için tıklayınız...

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum