1. YAZARLAR

  2. SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

  3. İstanbul’da Her Dünya Görüşü, Kendisini Görmek İster
SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

SELAHADDİN E. ÇAKIRGİL

Yazarın Tüm Yazıları >

İstanbul’da Her Dünya Görüşü, Kendisini Görmek İster

15 Ocak 2018 Pazartesi 14:42A+A-

Türkiye’deki kemalist-laik rejimin kurucu kadrolarının partisi CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı’na yeni bir isim gelmiş..

İstanbul sıradan bir il değil.. Geçmiş 600 yıla yaklaşan tarihimizin merkezi.. Dünya’da da insanlara ‘Türkiye’yi sorsanız, haritada yerini bile gösteremeyebilirler. Ama, İstanbul’u sorarsanız, onu bilmeyen yoktur. Hele de, dünyanın bize en uzak köşesindeki Müslüman’lara bile İstanbul’dan sözetseniz heyecanlanırlar, kendi tarihlerinin dünya çapındaki güçlü olduğu dönemleri ve Hılâfet merkezini tahassürle; Müslüman olmayan halklar ise, bu şehri, Bizans İmparatorluğu’nun merkez üssü olarak hüzünle anarlar.

1853-56 arasındaki Kırım Harbi’nde Osmanlı, Fransa ve İngiltere birliktedirler, Rusya’ya karşı..

Ancaaak, bir gece, hem Rus ordularının, hem de İngiliz ve Fransız siperlerindeki çadır kiliselerinden  çanlar çalmaktadır. Evet, bu devletlerin orduları birbirleriyle savaşırlar, ama o düşman orduların mensup olduğu Hristiyan halkların bir ortak tarihî acıları vardır. Bizans İmparatorluğu’nun tarihin dehlizlerine gönderilmesinin, İstanbul’un Müslümanlarca fethi’nin 400. Yıldönümüdür, çünkü..

Osmanlı Ordusu bu çanların niçin çalındığını sonra anlar.

*

Mehmed Âkif’ten aktarılan rivayet de öyle değil mi..  1917’de Viyana’da kiliselerin çan çalma saati olmadığı halde, çanlar çalındığını duyan Âkif, bunun sebebini sorar, İngiliz ordusunun Kudüs’e girmesinden duyulan sevinç için olduğunu öğrenir.

Halbuki, Avusturya, 1. Dünya Savaşı’nda İngiltere’ye karşı savaşmaktaydı.

*

Orada bu tarihî örneklerden sonra daha yakın zamana gelelim.

24 Mart 1994’de Türkiye’de mahallî seçimler yapılacaktı.. 12 Eylûl 1980 Askerî Darbesi’nden itibaren yurt dışında olsam da Türkiye’yi yakından izliyorum.. Tahran’da yanıma gelen dostlar, Refah Partisi’nin adayı olan Tayyib Erdoğan’ı halkın çok sevdiğini, bu muhabbetin sandığa da yansıyabileceğini söylüyorlar.

Bu satırların sahibi de o zaman İran gazetelerinden Cumhûrî-i İslamî ve Keyhan’da günlük yazılar yazıyor ve bu tahminleri bir temenni olarak farsça makalelerimde dile getiriyor, İstanbul’da Tayyib Erdoğan’ın seçilebileceğini sözkonusu ediyorum.

Ve seçim akşamı, sonuçlar açıklanmaya başlanıyor.  Türkiye televizyonları sadece CHP ve DYP adaylarının evleri önündeki, ‘Biz kazandık..’ mesajı vermeye çalışanların sevinç gösterilerini veriyorlar.. .Gece yarısından sonra 02.00’ye kadar hep böyle.. Tayyib cenahından ise hiç ses-sadâ yok..

*

Yatıyorum. Sabah namazına kalkıyorum, Türkiye televizyonları hâlâ aynı havadalar.. Saat 05.30’da, ‘Amerika’nın Sesi Radyosu’nun farsça yayını başlıyor, bir de onu açıyorum. Sözkonusu radyo, ilk haberi bir dehşet ve şaşkınlık içinde şöyle veriyor: ‘Tarihin iki büyük imparatorluğuna (Bizans ve Osmanlı’ya) asırlarca başkentlik yapmış olan İstanbul, İslamcıların eline düştü!  70 yıldır laik rejime başkentlik yapan Ankara ise, İslamcıların eline düşmekten kılpayı kurtuldu!’  (Ki, 7 saat kadar sonra, Ankara’nın da Refah Partisi’nin eline geçtiği görüldü.)

İmdi.. Evet, İstanbul, sadece ülkemizde ve diğer Müslüman coğrafyaların halkları nezdinde değil, karşıtı olduğumuz dünyalarda da böylesine ve daima ilgi uyandırır. Bizi sevindiren konular karşıtlarımızı teessüre garkeder, bizi hüzünlendiren neticeler de karşıtlarımızı sevinçlere..  

*

Bunları, İstanbul gibi bütün dünyayı yakından ilgilendiren bir büyük kültür ve medeniyet merkezinde, CHP İl Başkanlığı’na gelen yeni ismin, içerde ve dışarda nasıl değerlendireceğini anlatmak için..

Çünkü bu yeni başkan, bu zamana kadar ‘tweet’lerinde yazdıklarıyla nasıl bir dünyaya aid olduğunu göstermiş..

Medyaya yer alan birkaç tanesini buraya aktaralım:  ‘Tekbir getirerek, boğaz keserek mi demokrasi mücadelesi verilir.. İnandığınız Allah sizin de belanızı versin..’  (Müslüman halka bakışı böyle, bu hatun kişinin..)

15 Temmuz Darbe Hıyaneti gecesinde ise..

'Bu saatte ezan okumak suretiyle kalkışma yapanlara ne diyecek ne yapacağız şimdi?' diyecek kadar, milletten kopuk birisi.. Burada aktarılamıyacak cinsten müstehcen çağrışımlı mesajları ise, daha bir ayrı..

Bir diğeri de şöyle:  ‘Tarihte bugün.. Ermeni soykırımı başladı.. Katledilen ermeni vatandaşlarımızı  anıyoruz. 19.15’de Taksim’de..’

Böyle yaklaşımları olan bir hanımın İstanbul İl Başkanı olduğu bir partinin emperyalist dünyada nasıl karşılaşacağı açıktır; hayrını görsünler.

*

Star

YAZIYA YORUM KAT

1 Yorum