1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail'in Nükleer Gücü Mercek Altında
İsrailin Nükleer Gücü Mercek Altında

İsrail'in Nükleer Gücü Mercek Altında

İran’ın nükleer silah ürettiğini iddia edip, askeri müdahale talep eden İsrail, bundan sonra kendi nükleer faaliyetleri konusunda hesap vermek zorunda kalabilir.

06 Aralık 2012 Perşembe 02:15A+A-

Haber: İrfan Okur

Avrupa, Rusya ve Çin’in Filistin topraklarındaki yasadışı Yahudi yerleşimleri nedeniyle İsrail’e dur demesinin ardından Birleşmiş Milletler’in de “nükleer programını incelemeye aç” çağrısı yaptığı İsrail’in büyük çapta nükleer silah gücü olduğu biliniyor. İsrail’in kentleri, füze rampalarını, askeri karargâhları hedef almak üzere planlanmış 80 savaş başlığı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, İsrail’in 100 ila 300 arasında füzeye sahip olduğunu bildiriyor. Ayrıca, İsrail ordusunun savaş başlıklarını savaş uçakları ve sahip olduğu üç denizaltıdan biri aracılığıyla ateşleyebileceği ifade ediliyor.

Her Türlü Nükleer Silah Donanımına Sahip

Son dönemde yapılan değerlendirmelere göre İsrail dünyadaki altıncı nükleer güç olarak gösteriliyor ve cephaneliğinde 100-300 nükleer savaş başlığına sahip olduğu belirtiliyor. İsrail muhtemel bir nükleer saldırıya maruz kalması durumunda cevap verebilecek şekilde füze sistemlerine sahip durumda bulunuyor. İsrail Hava Kuvvetleri’nin uzun menzilli stratejik bombardıman uçağına sahip olmamasına rağmen F-16 ve F-15 savaş uçaklarıyla nükleer savaş başlığı fırlatma kabiliyeti bulunuyor. İsrail Donanması’nın bünyesinde faaliyette olan Alman yapımı Dolphin sınıfı denizaltıların nükleer savaş başlığı taşıyabilecek Popeye Turbo füze fırlatma sistemine sahip olduğu biliniyor.

İsrail’in nükleer programının 1950’lerin başında başladığı ve ilk bombayı da 1967 yılında ürettiği ifade ediliyor. 1986 yılında, Mordehay Vanunu adlı nükleer mühendisinin anlatımları sonucu, İsrail’in nükleer programının sanılandan daha ilerde olduğu ortaya çıkmıştı.

Yeni Akit 

HABERE YORUM KAT