1. YAZARLAR

  2. Yasin Doğan

  3. İsrail'in aymazlığı
Yasin Doğan

Yasin Doğan

Yazarın Tüm Yazıları >

İsrail'in aymazlığı

16 Ocak 2009 Cuma 16:43A+A-

İsrail'in Gazze'deki vahşeti artarak sürüyor. Vahşetin kendisinden daha kötü olan, İsrail'in aymazlığı ve dünya kamuoyunun duyarsızlığıdır. İsrail dünyanın gözüne baka baka bir dezenformasyon yürütüyor.

İsrailli yetkililer ve lobileri "Hamas'ın roket saldırılarının ateşkesin uzatılmasına fırsat tanımadığını" iddia ediyor. Oysa Haziran 2008 mutabakatını bozan taraf öncelikle İsrail'dir, çünkü İsrail ambargoyu kaldırmamış, şartları daha da ağırlaştırmıştır.

İsrail silah girişini, roket saldırılarını diline dolamış, büyük bir vahşeti gölgelemeye çalışıyor. Roket saldırılarında ölen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Üç haftadır Gazze'de binden fazla insan öldü, beş bine yakın insan yaralandı. Hiçbir gerekçe sivil ve masum insanların, kadın ve çocukların öldürülmesini haklı gösteremez. Hiçbir kızgınlık, gözü dönmüş bir saldırganlığı meşrulaştıramaz.

İsrail, dün BM ve medya binalarını vurdu. Hastanelerin, okulların, sivil yerleşim yerlerinin, camilerin bombalanması, büyük bir caniliktir. Bizim inancımıza göre bir gemide yüz cani, bir masum olsa, ilahi adalete göre bu gemi batırılamaz. İsrail'in adalet anlayışı Yahudilerden başka kimseyi insan yerine koymayan bir zihniyeti dışavuruyor. Sanki sadece kendi insanı kıymetli, diğerlerinin canı önem taşımıyor. "İsraillilerin roket atışlarından ruh sağlığı bozulmuş, o zaman Gazzeli'ler yaşam hakkından mahrum kalabilir" gibi çarpık bir anlayış var. Kendine göre bir yanlışı bahane olarak gösterip, ondan bin kat daha büyük bir yanlış yapmak hangi adalet anlayışıyla bağdaşır?

Seçimde biraz daha fazla oy alabilmek için böyle kanlı saldırılara imza atmak, kesinlikle büyük bir insanlık ayıbıdır.

Diğer taraftan acaba dünya kamuoyu bu vahşete, bu ayıba niçin gereken tepkiyi göstermiyor?

Reel politika izlemek, güçten yana tavır almak, bazı ulusal çıkarları her şeyin önünde tutmak, radikal unsurları teşvik etmemek, Müslümanlardan yana görünmemek vs… Peki insanlığın hatırlanması için ne kadar cana son verilmesi gerekiyor? Kaç çocuk daha ölürse, ne kadar daha sivil kıyım yaşanırsa, dünya "dur" diyecek?

Obama'nın göreve başlayacağı tarihe kadar İsrail'in her türlü gözü dönmüşlüğüne, vahşetine göz mü yumulacak?

Bu olaylar radikalizmi, şiddeti, kin ve nefreti daha da artıracak, hak etmedikleri halde dünya genelindeki Yahudileri bir tepkiye muhatap edecektir. İsrail, insanlarının güvenliğini sağlamış, daha güvenli bir ortam oluşturmuş olmayacak.

Bu duyarsızlık, bu pişkinlik, bu ölçüsüzlük sadece İsrail'in insaniyet perspektifinin çarpıklığını yansıtmakla kalmayacak, böyle giderse dünyadaki evrensel insani değerlerin çökmesine de sebep olacaktır. İnsanlık onuru, siyasi ve askeri hesapların altında kalacak, erozyona uğrayacaktır.

Düşünün BM Genel Sekreteri İsrail'deyken, İsrail BM binasını vuruyor. Bu kadar büyük bir aymazlık olabilir mi? "Hata oldu" söylemini insanların gözüne bakarak sürekli tekrar etmek, insanlığın aklıyla, vicdanıyla dalga geçmek demek değil mi?

İsrail'in şımarıklığına bugüne kadar ses çıkarmayan, BM kararlarını hiçe saymasını destekleyenler bu aymazlığın sonuçlarıyla bir gün yüzleşecektir.

YENİ ŞAFAK

YAZIYA YORUM KAT