1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “İsrail’i Tanıma Konusu Askıya Alınsın”
“İsrail’i Tanıma Konusu Askıya Alınsın”

“İsrail’i Tanıma Konusu Askıya Alınsın”

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyi, Ramallah’ta iki gün süren dönem toplantısının ardından açıklanan bildirgede, FKÖ Yürütme Kurulu’ndan, İsrail’i tanıma konusunun askıya alınmasını istedi.

16 Ocak 2018 Salı 10:26A+A-

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Filistin Merkez Konseyi’nin, Batı Şeria’nın Ramallah kentinde “Kudüs, Filistin’in Ebedi Başkenti” temasıyla düzenlenen ve iki gün süren 28’inci dönem toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.

AA’da yer alan habere göre, Konsey Başkanı Selim ez-Zanun’un kamuoyuna duyurduğu bildirgede, Yürütme Kurulu’ndan, İsrail Filistin devletini tanıyana, Doğu Kudüs’ü ilhak planını iptal edinceye ve yerleşim birimleri inşasını durduruncaya kadar İsrail’i tanıma konusunu askıya alması istendi.

Ayrıca, işgalci İsrail ile tüm güvenlik koordinasyonunu durdurma ve FKÖ ile İsrail’in 1994’te imzaladığı Paris Ekonomi Anlaşması’nın getirdiği ekonomik bağımlılık ilişkisinden kurtulma kararı alındı.

Bildirgede, FKÖ ile işgalci İsrail arasında 1993’te imzalanan Oslo Barış Anlaşması’nın “daimi barış sağlanıncaya kadar olan geçiş döneminde Filistin yönetiminin kurulmasını” öngören maddesinin geçerliliğinin kalmadığı kaydedildi.

Trump’ın Kararına Kınama

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü işgalci İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının kınandığı bildirgede, “ABD, Kudüs kararıyla, İsrail’le yürütülen barış sürecindeki arabuluculuk vasfını kaybetmiştir. ABD ancak söz konusu kararı iptal ederse barış sürecine dahil olabilir.” ifadelerine yer verildi.

Bildirgede, ABD’nin “Orta Doğu’daki barış süreciyle” ilgili uluslararası kanunlara aykırı fikir ve projelerinin kabul edilmediği ve “Arap Barış Planı’na” bağlı kalınacağı vurgusu yapıldı.

Uluslararası topluma İsrail işgalinin son bulması, Filistin devletinin bağımsızlığını kazanması ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan topraklarda tam egemenlik hakkını kullanması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısının yapıldığı bildirgede, geçici çözümlerin ve İsrail devletinin Yahudi kimliğinin tanınmayacağı ifade edildi.

Konsey, ayrıca, İsrail yerleşim birimlerinin boykot edilmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren şirketlere dair veri tabanının yayımlaması için dünya ülkeleriyle çalışmaya devam etme kararı aldı.

“Ulusal Uzlaşı Anlaşmalarına Bağlı Kalınacak”

Mayıs 2011 ile Ekim 2017’de imzalanan “ulusal uzlaşı anlaşmalarına” bağlı kalınacağını belirten Konsey, uzlaşının sağlanması ve uzlaşı hükümetinin Gazze’de görevini icra edebilmesi için gerekli desteğin verilmesi çağrısı yaptı.

“Kurul Kararların Uygulanması İçin Yakın Zamanda Toplanacak”

FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, kurulun, FKÖ Merkez Konseyi’nde alınan kararların uygulanması amacıyla yakın zamanda toplanacağını bildirdi.

Filistin Televizyonu’na konuşan Mecdelani, “FKÖ Yürütme Kurulu, Filistin devletinin hükümeti, konseyin kararlarını takip etme yetkisine sahip yürütme makamıdır. Alınan kararları uygulamakla yükümlüdür.” dedi.

Mecdelani, kurulun bu amaçla yakın zamanda toplanacağı bilgisini paylaştı.

“İsrail’le İlişki Konusu İki Şarta Bağlıdır”

İsrail’le ilişki meselesinin iki koşula bağlı hassas bir konu olduğunu vurgulayan Mecdelani, “Bunlardan ilki İsrail’in, Filistin devletini tanıması, ikincisi yerleşim birimleri inşasını ve Doğu Kudüs’ün ilhakı planını durdurmasıdır. Büyük bir sorumlulukla bu konuyu Yürütme Kurulu’na bıraktık ki İsrail’in tanınmasının askıya alındığını ilan edeceği vakti kendisi belirlesin.” ifadelerini kullandı.

Mecdelani, konseyin kararlarıyla ilgili yapılan oylamada 72 üyenin lehte, 3 üyenin aleyhte oy kullandığını, 10 üyenin de çekimser kaldığını aktardı.

Filistinli Gruplardan Merkez Konseyi Bildirgesine Eleştiri

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) yöneticilerinden Ömer Şehade, yaptığı açıklamada, FHKC, Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC), Fida Partisi ile Ulusal Girişim Hareketi’nin bildirgeyle ilgili bazı eleştirilerinin olduğunu söyledi.

Bildirgede açık ve net bir dil kullanılmadığını belirten Şehade, bu metnin açıklandığı atmosferin özellikle Filistin meselesinde yaşanan krizle ilgili kullanılan ifadelerdeki üstü kapalılığa yansıdığına dikkat çekerek, “Oslo Anlaşması’nı sonlandırma, İsrail’i tanımaktan vazgeçme, güvenlik koordinasyonunu ve ekonomik bağlılığı sonlandırma konusunda net bir karar alınmadı.” dedi.

“FKÖ Yürütme Kurulu’ndan alınan kararları uygulamasını istemek, bu kararların dönüp dolaşıp yeniden Merkez Konseyi’nin önüne gelmesi korkusunu doğuruyor.” ifadesini kullanan Şehade, FKÖ yöneticilerinin, hâlâ müzakere masasına dönmeyi ve ABD’nin de görüşmelere yeniden başlamasında rol oynamasını umut ettiğini savundu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT