1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail’den Batıya Yahudi Göçü Artıyor!
İsrail’den Batıya Yahudi Göçü Artıyor!

İsrail’den Batıya Yahudi Göçü Artıyor!

2012 yılı başında bölgesel bir savaşın çıkacağına dair açıklamalar yapılırken, bu konuda adı geçen ülkelerin gittikçe sertleşen politikaları en çok İsrail üzerinde gerilim meydana getiriyor.

08 Aralık 2011 Perşembe 00:37A+A-

İşgal altında yaşayan Yahudilerin tedirgin olduğu ve ülkeyi terk etmeye başladıkları vurgulanıyor. Son üç ay içinde ülkeden ayrılan Yahudi sayısının gözle görünür bir biçimde arttığı ve gidenlerin mali durumları göz önüne alındığında bu gidişlerin turizm amaçlı olmadığının anlaşıldığı kaydediliyor.

İran’a ve Suriye’ye yönelik muhtemel askeri operasyon planları açıklanırken, bölgesel bir savaşın odağında İsrail’in olacağı endişesi yüzünden İsrail vatandaşlarının ülkeyi terk etmeye başladıkları bildiriliyor. Son 3 ay içinde ABD başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Yahudi sayısının 200 bini bulduğu ifade ediliyor. Üstelik bu insanların mali durumu iyi olmayan Yahudilerden oluşması, İsrail güvenlik birimlerini endişelendiriyor. Zengin Yahudilerin vatandaşlık hakları bulunsa da zaten İsrail’de yaşamadıkları biliniyordu. İsrail’in bu yüzden işgal altındaki topraklara yeni bir göç dalgası meydana getirmek için çeşitli ülkelerde Yahudilere yönelik provokasyon hareketleri içine girdiği ve bu provokasyonların altında MOSSAD parmağının bulunduğu vurgulanıyor.

En son Kosova’da İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Yahudi ailelerin mezar taşlarına gamalı haçlar çizilip “Yahudiler defolun” şeklinde yazılar yazılması üzerine araştırma yapan Kosova makamlarının “Ülkede bir Nazi sempatizanlığı tespit edilemedi. Bu tür vakaların dışarıdan tertiplendiğini düşünüyoruz” açıklaması yapmaları, dikkatleri MOSSAD’a çevirdi. Yahudi mezarlığını kordon altına alan Kosova Emniyeti, yaptığı açıklamada, bu olayları organize edecek çapta örgütlerin ülke içinde bulunmadığını, halkın da bu tür hadiseleri tasvip edecek bir yapısının olmadığını duyurdu. Öte yandan Balkan ülkelerinde yaşayan Yahudilerin İsrail’e göçe zorlanması için bu insanlara yönelik bir süredir İsrail tarafından cazip imkanlar ve avantajlar da sunuluyordu.

İsrail, aynı politikayı 2007 yılında İran’da yaşayan Yahudiler üzerinde de denemiş ve İranlı Yahudiler ortak bir bildiri yayımlayarak, İsrail’in işgal altındaki topraklara göçü teşvik etmesine rağmen, İran’ı İsrail’e tercih ettiklerini açıklamışlardı. İsrail’de yayınlanan Maariv gazetesi, İsrail’in İranlı Yahudileri İsrail’e göç ettirme yönündeki teşviklerine rağmen İranlı Yahudilerin ülkelerinde yaşamayı İsrail’e gitmeye tercih ettiğini yazmıştı. Maariv gazetesinin haberi şu şekildeydi: "İran Yahudilerini buradan ayrılmaları yönünde teşvik eden İsrail’deki Yahudi göçmen kuruluşları, göç edecek her Yahudi aileye on binlerce dolar geri ödemesiz kredi vermeyi kararlaştırdı." Yahudi ajanslarının İranlı Yahudileri İsrail’e göç ettirmek için hükümetle birlikte yürüttükleri programın başarısız kaldığını belirten Maariv, Yahudi kuruluşların İranlı Yahudilere nakit para ve cazip hediyeler vererek programı cazip kılmaya çalıştığını ifade etmişti. İran’da 20 bin kadar yahudinin yaşadığını belirten Maariv, bunlardan 5 bininin Tahran’da bulunduğunu belirterek son derece iyi maddi imkanlara sahip olan Yahudilerin burada yaşadıkları sakin ve huzurlu hayattan çok memnun olduklarını ifade etmişti. (Yeni Akit)

HABERE YORUM KAT