1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail'deki Filistinli Tutuklular Açlık Grevinde
İsrail'deki Filistinli Tutuklular Açlık Grevinde

İsrail'deki Filistinli Tutuklular Açlık Grevinde

İsrail cezaevlerinde yargılama yapılmadan uzun süre tutulan Filistinli mahkumlar açlık grevine başladı.

24 Nisan 2014 Perşembe 16:05A+A-

İsrail'in idari tutuklama politikasını sürdürmesini protesto eden Filistinli 200 tutuklu açlık grevi başlattı.

Filistin Esirler Kulübü Hukuk Birimi Müdürü Avukat Cevad Bulis, "İdari tutuklular, bu sabah kendilerine getirilen kahvaltıyı reddetti ve idari tutuklama siyasetinin devam etmesini protesto için açlık grevi başlattı. Filistinli tutuklular idari tutuklamalara son verilmesini ve serbest bırakılmalarını talep ediyor" dedi.

Çok sayıda Filistinlinin yargılanmadan hapishanede tutulduğunu vurgulayan Bulis, "Hapishaneler onların evleri, evleri ise ara sıra uğradıkları mekana dönüştü. Hapishanelerdeki tüm mahkumlar, idari tutukluları destekliyor. İsrail hapishane yönetimi, tutuklular arasındaki birliği bozmak için bir çoğunu başka hapishanelere nakletti" diye konuştu.

Bulis, tutukluların istekleri yerine getirilene kadar greve devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

"İsrail ve hapishane yönetimi, 14 Mayıs 2012'de idari tutuklamaların sınırlandırılması ve kanuni nedenlere dayanılması ile yasal gerekçe olmadan tutukluluk halinin yenilenmemesi konularında verdiği sözü tutmadı." 

Hamas yöneticilerinden Vasfi Kubha da açlık grevlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail'in güneyindeki Negev, kuzeyindeki Meciddu ve Batı Şeria'nın merkezindeki Ofer cezaevlerinde yaklaşık 200 idari tutuklu yargılanmadan hapishanelerde tutulmalarını protesto etmek için açlık grevi başlattı" ifadesini kullandı.

İsrail'i tutuklulara karşı kötü davranmaması konusunda uyaran Kubha, uluslararası kurumları acilen harekete geçmeye çağırdı. 

İsrail makamları, konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyuyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor.

 AA

HABERE YORUM KAT