1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail’de İhvan-ı Müslimin Paniği
İsrail’de İhvan-ı Müslimin Paniği

İsrail’de İhvan-ı Müslimin Paniği

Fas ve Tunus’un ardından Mısır’da da 30 yıllık Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından yapılan ilk seçimlerde İslamcıların galip gelmesi siyonist rejimi panikletti.

06 Aralık 2011 Salı 02:13A+A-

Seçimlerden Müslüman Kardeşler hareketinin kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi’nin birincilikle çıkması üzerine İsrail, Camp David Anlaşması’nın iptal edilmesinden korkuyor.

Siyonistler Uluslararası Hukuku Hatırladı

Seçimlerin birinci turunda Özgürlük ve Adalet Partisi öncülüğündeki Demokratik İttifak’ın yüzde 36,6, Nur Partisi’nin de yüzde 24,4 oy alması, yeni hükümetin İslami kesimler tarafından oluşturulacağını kesinleştirdi. Bugüne kadar Birleşmiş Milletler’de alınan sayısız kararı hiçe sayan İsrailli yetkililer uluslararası hukukun korunmasını istediler. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Mısır’da yapılan parlamento seçimlerinin ilk sonuçlarının “çok çok rahatsız edici” olduğunu söyledi. Barak, Mübarek döneminde olduğu gibi Mısır’ın bundan sonra da İsrail ile 1979 yılında imzalanan Camp David Anlaşması dâhil uluslararası anlaşmalara saygı göstermesini umduğunu kaydetti.

“1979’da İran’da da Böyle Olmuştu”

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post, Mısır seçimlerinde İslami partilerin yüksek oy alması ile ilgili ismini açıklamadığı üst düzey bir istihbarat yetkilisinin, “Sonuçlar beklediğimizden daha kötü” dediğini yazdı. Gazete, İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin de sonuçlarla ilgili, Fas ve Tunus’taki seçimlerin ardından tüm Ortadoğu’da bir İslami radikalizmin yükselişe geçtiği yorumunda bulunduklarını kaydetti. Haberde, tıpkı 1979’da İran’da olduğu gibi gençlerin laik rejimi yıkmalarına izin verildiği, ardından ikinci dalga olarak İslami bir yönetimin işbaşına geleceği iddia edildi. İsrail İç İstihbarat Örgütü eski Başkanı ve İsrail Parlamentosu Milletvekili Avi Dihter ise, Müslüman Kardeşler iktidarının, Gazze’deki HAMAS hareketi ile olan bağlantısı nedeniyle İsrail için büyük bir sorun olacağını iddia etti.

Levanon: “Bekleyip Görelim”

Geçtiğimiz Eylül ayında halkın elçilik binasını basması nedeniyle Mısır’ı terk eden İsrail’in Kahire Büyükelçisi Yıtzhak Levanon da, mevcut İsrail ve Mısır yönetimlerinin, iki ülke arsındaki anlaşmanın öneminin farkında olduğunu belirterek gelecek yeni Mısır yönetiminin de bu durumu koruması gerektiğini savundu. Levanon, İsrailli yetkililerin de yeni Mısır yönetimi hakkında görüş belirtmeden önce diğer seçim turlarını ve yeni anayasayı beklemeleri tavsiyesinde bulundu.

İhvan, İsrail’e Karşı Savaşmıştı

Müslüman Kardeşler hareketi, daha İsrail devletinin kurulduğu 1948’de İsrail’e karşı savaşmıştı. İsrail’in kuruluşunun ardından yaşanan savaşta Müslüman Kardeşler hareketi Mısır, Ürdün, Irak ve Suriye’deki üyeleri ile Arap ordularının dışında birlikleri Muhammed Abdulaziz komutasında ayrıca birlikler oluşturmuştu.

Ertuğrul Cesur / Yeni Akit

HABERE YORUM KAT