1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İsrail’de Halk Apartheid Modeline Destek Veriyor
İsrail’de Halk Apartheid Modeline Destek Veriyor

İsrail’de Halk Apartheid Modeline Destek Veriyor

İsrail’de yapılan bir ankete göre halkın büyük bir bölümü Yahudiler ve Filistinliler arasında Güney Afrika’daki ırkçı “Apartheid” rejimini anımsatan uygulamalar konmasını destekliyor.

25 Ekim 2012 Perşembe 10:10A+A-

İsrail’de yapılan bir ankete göre halkın büyük bir bölümü Yahudiler ve Filistinliler arasında Güney Afrika’daki ırkçı “Apartheid” rejimini anımsatan uygulamalar konmasını destekliyor. Haaretz gazetesinin haberine göre, Dialog isimli bir kamuoyu şirketinin 503 kişiyle yaptığı ankette, Filistinlilerin İsrail’in nüfusunun neredeyse yüzde 20’sini oluşturmasına karşın Arap karşıtı tavırların ve aşırı milliyetçi görüşlerin toplumda son derece yaygın olduğu ortaya çıkıyor.

Yüzde 72 farklı yol istiyor

Ankete katılanların yüzde 49’u Yahudilerin Filistinlilere kıyasla imtiyazlara sahip olmasını, yüzde 59’u kamu alanında işe başvururken öncelikli olmalarını, yüzde 74’ü ise Batı Şeria’da Yahudiler ile Filistinliler için farklı yollar yapılmasını destekliyor. Ayrıca anketin sorularını cevaplayanların yüzde 47’si Filistinlilerin bir bölümünün Batı Şeria’ya sınırdışı edilmelerini istiyor, yüzde 58’i ise ülkede bazı alanlarda “Apartheid” modeli uygulamaların mevcut olduğuna inanıyor.

Gideon Levy: Demokrasi nakavt

Anket sonuçlarını yorumlayan Haaretz yazarı Gideon Levy ise “İsraillilerin daha fazla Musevilik ve daha az demokrasi” istediğini savundu. Dünyanın dört bir yanında antisemitizme karşı çıkan İsraillilerin giderek daha ırkçı olduklarını belirten Levy “Yahudiler demokrasiyi nakavt etti. Demokrasi sadece Yahudiler için geçerli olsun isteniyor. Eğer Avrupa’da herhangi bir ülkede Yahudilere karşı böyle bir araştırma yayınlansaydı, İsrail bunu bir skandala dönüştürmüştü” diye yazdı.

Ankete katılanların üçte biri ise Arapların genel seçimlerde oy kullanmasına karşı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum