1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail'de ‘Dinsiz’lik Hakkı Verildi
İsrailde ‘Dinsiz’lik Hakkı Verildi

İsrail'de ‘Dinsiz’lik Hakkı Verildi

İsrailli yazar Yoram Kaniuk, kimlik kayıtlarındaki din hanesine ‘Yahudi’ yerine, ‘dinsiz’ yazılması hakkına sahip oldu.

03 Ekim 2011 Pazartesi 11:32A+A-

İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre İsrailli yazar Yoram Kaniuk, resmî kimliğindeki ‘Yahudi’ ibaresinin ‘dinsiz’ olarak değiştirilmesi için İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine mayıs ayında dava açmıştı. Tel Aviv’deki mahkeme, davanın sonucunda, İsrail kanunlarının, vatandaşların ‘dinsiz’ olarak kaydedilmesine izin verdiğine hükmederek Kaniuk’un lehinde karar verdi. Kararda, herhangi bir dine bağlı olmamanın, “insanlık onuru hakkına” dayanan bir özgürlük olduğu ve kanunlarla bu hakkın korunduğu belirtildi. Ayrıca mahkemenin açıklamasına göre, “göz önünde tutulması gereken tek bir sorun vardı; o da davacının niyetinde gerçekten ciddi olduğunu kanıtlamasıydı”.

Haaretz’e konuşan Kaniuk, mahkemenin kararını ‘tarihî’ olarak niteleyerek, “Mahkeme, bu ülkede her bir bireyin kendi inancıyla yaşama meşruiyetini teslim etti. Bu karar, insanlık onuru ve özgürlüğün anlamının bir bireyin kendi kimliğini tanımlaması olduğunu ortaya koyuyor. Artık dinsiz olabilirim, ancak milliyet olarak Yahudi kalabilirim. Çok heyecanlıyım” dedi.

İşgalci İsrail, vatandaşlarını dinlerine ve etnisitelerine göre kaydediyor; ‘İsrailli’ şeklinde bir tanımlama bulunmuyor, bunun yerine ikisi için de ‘Yahudi’ ibaresi kullanılıyor. Ülkede yıllardır seküler gruplar, milliyet hanesine ‘Yahudi’ yerine ‘İsrailli’ ibaresinin yazılması için İçişleri Bakanlığı’na dilekçelerle başvuruyor.

 

HABERE YORUM KAT