1. HABERLER

  2. HABER

  3. 'İsrail Uluslararası Hukuku Yeniden İhlal Etti'
'İsrail Uluslararası Hukuku Yeniden İhlal Etti'

'İsrail Uluslararası Hukuku Yeniden İhlal Etti'

Gazze'ye Özgürlük Filosu'na müdahaleyi değerlendiren uzmanlar, İsrail'in uluslararası hukuku tekrar ve açıkça ihlal ettiğini belirtti.

29 Haziran 2015 Pazartesi 21:37A+A-

İsrail'in 2007'den bu yana Filistinlilere karşı sürdürdüğü ablukayı delerek Gazze'ye insani yardım malzemesi götürmeyi amaçlayan 3. Özgürlük Filosu'na müdahale etmesi, İsrail ordusunun 2010'da "Gazze'ye Özgürlük Filosu"ndaki 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıyı akıllara getirdi.

Bu tutumun uluslararası hukukun değişmez kuralı "açık denizlerin serbestliği" ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan uzmanlar, İsrail'in uluslararası hukuku yeniden ve açıkça ihlal ettiğini kaydetti.

"Cenevre Sözleşmesi'yle bağdaşmıyor"

Müdahalenin uluslararası hukuka aykırı olduğunun açıkça görüldüğünü belirten Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Dalar, İsrail ile Hamas arasında henüz barışın tesis edilmediğini hatırlattı. 

Dalar, "Savaşan taraflar arasında insani yardım durumu söz konusu olduğu takdirde, tarafların engellememesi şeklinde bir yükümlülüğü var ve dolayısıyla müdahale, bu açıdan uluslararası hukuka aykırıdır" ifadelerini kullandı.

"Egemenlik haklarının dışında bir eylem"

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın da İsrail'in BM kararlarına rağmen Gazze'deki hatasından dönmediğini söyledi. 

Prof. Dr. Caşın, "Açık denizlerin serbestliği meselesi, uluslararası hukukun değişmez bir kuralıdır. Güvenlik sebebiyle bir gemiye müdahale etmek aslında egemenlik haklarının dışında bir eylem" şeklinde konuştu.

"İsrail köşeye sıkıştı"

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mensur Akgün de İsrail'in uluslararası sulardaki müdahalesinin kabul edilemeyeceğini ancak kendisinin yasak olduğunu duyurduğu bölgelerde müdahalesinin çok daha akıllıca olabileceğini vurguladı. 

Bu müdahalelerin doğurduğu siyasi sonuçların İsrail'i köşeye sıkıştırdığını ifade eden Akgün, "Filistin sorunu askerileşmekten siyasileşmeye doğru ilerledikçe, diplomatikleştikçe, hukukileştikçe İsrail daha zor durumda kalıyor" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT