1. HABERLER

  2. HABER

  3. "İsrail Raporla Kendini Akladı" Dedi…
İsrail Raporla Kendini Akladı Dedi…

"İsrail Raporla Kendini Akladı" Dedi…

İsrail'in Mavi Marmara baskını sonrası hazırladığı Turkel raporu, aylar sonra İngiliz basınında gündem oldu.

04 Ekim 2011 Salı 16:10A+A-

Zira eski bir diplomatın başı "İsrail'in hazırladığı rapor kendini aklama kategorisine giriyor" yorumu yüzünden dertte. Bu ifade İngiliz dış politikası açısından "fazla sert" bulundu. Çünkü o komisyonun iki üyesi de İngilizdi.

Eski diplomat ve Avam Kamarası Üyesi Richard Graham'in başı açık sözlülüğü yüzünden bugünlerde ağrıyor. Konu, İsrail'in Mavi Marmara baskını ardından kurduğu komisyonun hazırladığı Turkel Raporu.

Aslında, Graham'in niyeti şimşekleri üzerine çekmek değildi. Srilanka'da hazırlanan bir rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede ağzından şu sözler döküldü:

"Hükümetlerin hazırladığı raporların çok da iyi bir geçmişi olmadığı biliniyor. Mesela, Gazze filosuna yapılan baskına dair İsrail'in hazırladığı rapor kendini aklama kategorisine giriyor."

Graham bu sözlerle İngiliz hükûmetinin resmi politikasından uzaklaşmış oldu. Üstelik kendisi aynı zamanda Dışişleri ile görevli Devlet Bakanı Lord Howell'in özel kalemi olarak görevli.

Financial Times gazetesi, Ortadoğu ile görevli Devlet Bakanı Alistair Burt'ün Graham'i uyarılacağını yazdı.

"Graham'in başı, İsrailli raporuna 'aklama' dediği için derde girdi" başlığını atan gazete, Lord Trimble ve Tuğgeneral Ken Watkin de uluslararası gözlemci statüsüyle raporu hazırlayan komisyonda yer aldığını hatırlattı.

Gazete, her iki gözlemcinin İsrail komisyonunun bağımsızlığını teyit ettiğini, ancak "tarafsızlık konusundaki tüm çabalarına rağmen bazı delillere ulaşamadığı" şeklinde yorumlarına atıfta bulundu. (TRT)

HABERE YORUM KAT