1. HABERLER

  2. HABER

  3. İsrail, “Barış” Görüşmelerini Askıya Aldı
İsrail, “Barış” Görüşmelerini Askıya Aldı

İsrail, “Barış” Görüşmelerini Askıya Aldı

Filistin'deki Hamas-El Fetih arasındaki anlaşmazlığın sona ermesinin ardından İsrail, barış görüşmelerini askıya almaya karar verdi.

24 Nisan 2014 Perşembe 18:43A+A-

Siyonist İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, basında çıkan haberler sorulunca yanıt vermekten kaçınırken öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, el-Fetih ile Hamas arasındaki mutabakata ilişkin, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı hedef alarak Abbas'ın barışı değil, Hamas'ı seçtiğini öne sürmüştü.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun "Bu sabah yaptığım açıklamada, 'Ebu Mazin (Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas) İsrail ile mi yoksa ABD ve AB'nin terör örgütü olarak tanımladığı, katil, İsrail'i yok etmeye çağıran Hamas'la mı barış yapacağı konusunda bir karar vermeli' demiştim. Bu akşam barış sürecini uzatma görüşmeleri sürerken, Ebu Mazin barışı değil Hamas'ı seçti. Hamas'ı seçen barış istemez." şeklindeki sözlerine yer verildi.

GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI

Bu açıklamadan bir kaç saat sonra “barış” görüşmelerinin askıya alındığı haberi geldi.

Gazze'de bir araya gelen Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (Fetih) ve Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) ortak hükümet kurma konusunda anlaşmıştı. Yeni hükümet beş hafta içinde planlanırken, bu görüşmeden dakikalar sonra İsrail savaş uçakları, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya beldesine hava saldırısı düzenlemişti.

İsrail'le “barış” görüşmelerini yürüten Filistinli Başmüzakereci ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Saib Ureykat, " Netanyahu ve hükümeti, Filistin bölünmüşlüğünü barış yapmamaya bahane olarak kullanıyordu. Şu anda da Filistin uzlaşısını yine aynı amaç için kullanıyor. Netanyahu hükümeti için mantıklı çözüm, barış istememek" karşılığını vermişti. Ureykat, "Uzlaşmanın amacı barıştır. Umuyorum, tarihimizdeki kara bir bölümü başarıyla kapattık. Umarım İsrail barışa şans verir" yorumunda bulundu.

İsrail “barış”” görüşmelerini Abbas yönetimiyle sürdürüyordu.

 

HABERE YORUM KAT