1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. 'İsrail Askerine Direnen Filistinli Kız' Kardeşini Kurtardı
'İsrail Askerine Direnen Filistinli Kız' Kardeşini Kurtardı

'İsrail Askerine Direnen Filistinli Kız' Kardeşini Kurtardı

İsrail askerinin, kayaların arasında sıkıştırdığı küçük Temimi, annesi ve 2012'de "İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak tanınan ablasının çabası sonucu gözaltından kurtuldu.

29 Ağustos 2015 Cumartesi 21:37A+A-

İsrail askerlerinin dün Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Nebi Salih bölgesinde 12 yaşındaki Muhammed et-Temimi isimli Filistinli çocuğu gözaltına almaya çalışırken kameralar önünde silahsız kadın ve çocuklara karşı uyguladığı şiddet, uluslararası toplumda büyük infiale neden oldu.

Alçılı koluna ve haykırışlarına rağmen bir İsrail askerinin, kayaların arasında sıkıştırdığı küçük Temimi, annesi ve 2012'de "İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak dünya gündemine gelen ablası Ahed'in yoğun çabası sonucu gözaltına alınmaktan kurtuldu.    

İsrail askerinin, alçılı koluna rağmen gözaltına almaya çalıştığı Temimi, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı. Temimi, "İsrail askerinin tek derdi beni gözaltına almaktı. Bütün gücüyle vücuduma baskı yapıyordu. Onu üzerimden atmaya çalıştım, ama başaramadım" dedi.

"Annem ve kızkardeşimin yardımıyla kurtuldum" diyen Temini, kararlı bir ses tonuyla, "Beni yıldıramayacaklar. İşgal sona erip ülkemiz özgürleşene kadar bu protestolara katılmaya devam edeceğim" diye konuştu. Küçük Temimi, "Bu topraklar bizim. Onu mümkün olan her şekilde savunacağız. Yeri geldiğinde elimizdeki taşlarla, yeri geldiğinde ise İsrail ürünlerini boykot ederek...." ifadesini kullandı. 

"Anneler çocukları için gerekirse aslana dönüşür"

İsrail askerinin elinden çocuğunu kurtardığı o dakikaları anlatan anne Neriman ise "O an çocuğumun gözaltına alınmasına engel olmaktan başka hiçbir şey düşünmüyordum. Anneler çocuklarına bir zarar dokunduğunu gördükleri zaman aslana dönüşebilir. İsrail askeri, kolu kırık olmasına rağmen çocuğumu sert bir şekilde tutunca onu kaybedeceğimi hissettim. O anlar nasıl anlatılır bilmiyorum" dedi.

Daha önce beş kez gözaltına alındığını, birçok kez yaralandığını, en son geçen yıl bacağına gerçek mermi isabet ettiğini, erkek kardeşinin de Nebi Salih'teki haftalık gösterilerde hayatını kaybettiğini belirten Neriman, "Hiçbir şey bizi yıldırmayacak. Çocuklarıma da direniş ruhunu aşıladım. Gösterilere katılmaları için onları ben teşvik ediyorum" şeklinde konuştu. 

"Ne sahip oldukları güç, ne de silahları bizi korkutabilir"

Ağabeyi gözaltına alındığı sırada İsrail askerlerine karşı gösterdiği cesur tavrıyla "Hanzala Cesaret Ödülünü" alan ve dünya genelinde "İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak ün kazanan Muhammed'in ablası Ahed Temimi ise şunları söyledi:

"İsrail askerlerinden korkmadık. Ne sahip oldukları güç, ne de silahları bizi korkutabilir. Babamı, annemi gözaltına aldılar. Bizi dövdüler. Dayımı ve halamı öldürdüler. Vatanımızı savunmaktan başka bir şey yapmıyoruz. Kardeşimi de gözaltına almak istediler. Buna izin veremezdim. Herşeyi yapmaya hazırdım." 

"Asker emri komutanlarından aldı"

Muhammed'in babası Basim et-Temimi de her baba gibi çocukları için endişe ettiğini, kendileri için güvenli bir yerin olmadığını ifade etti. İsrail askerinin oğluna saldırıdığı anda aklına her türlü ihtimalin geldiğini söyleyen Basim, "Asker, kolu kırık çocuğun üzerine tüm ağırlığıyla çullandı. Aslında onu gözaltına almaya değil öldürmeye niyetliydi. Yaşananlar, işgalcilerin ırkçılığını ve vahşetini bir kez daha gözler önüne serdi. O asker emri komutanlarından aldı" diye konuştu.

İsrail askerleri tarafından 11 defa gözaltına alındığını söyleyen Basim, birkaç defa yaralandığını ve gördüğü ağır işkencelerden dolayı 10 defa komaya girdiğini anlattı.

Evlerinin ilk kısmının İsrail işgalinden önce 1964'te yapıldığını buna rağmen İsrail askerlerinin "izinsiz" olduğu gereçeksiyle kendilerine evlerini yıkacaklarını bildirdiğini ifade eden Basim, "Bizi özlelikle hedef alıyorlar" dedi. Basim ayrıca dört çocuğunun tamamının şimdiye kadar haksız gözaltılara maruz kaldığını ancak çocuklarının yine de direnişe devam ettiğini vurguladı.

İşgale karşı direnen Temimi ailesi, 2009'dan bu yana ayrım duvarını protesto için düzenlenen haftalık gösterilere katılıyor. 

Her hafta cuma namazının ardından düzenlenen Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasının protesto edildiği gösterilere İsrail askerleri, gerçek ve plastik mermi, göz yaşartıcı gaz, sis bombası kullanarak müdahale ediyor.

AA

HABERE YORUM KAT