1. YAZARLAR

  2. Mazin Hammad

  3. İsrail ABD'nin İran siyasetinden rahatsız
Mazin Hammad

Mazin Hammad

Yazarın Tüm Yazıları >

İsrail ABD'nin İran siyasetinden rahatsız

07 Ocak 2010 Perşembe 00:21A+A-

ABD’nin İran için belirlediği son tarihin el uzatma siyasetine karşılık gelmeksizin bitmesinin ardından, İsrail Washington’ın İran’ın ‘belini kıracak’ yaptırımlar dayatmaya hazır olmamasından dolayı rahatsızlığını gizlemiyor. İran’ın ekonomisini felce uğratacak yaptırımlar sadece İbrani devletini hoşnut eder. Fakat ABD yönetimi, İran’ın nükleer programıyla ilgili sorununu yeni yaptırım kararı çıkarması için BM Güvenlik Konseyi’ne sunma kararı almış olmasına rağmen henüz bu noktaya gelmedi.

ABD’nin İran’a verdiği süre 2009 sonunda doldu, ancak İran Obama yönetiminin teklifini kabul etmedi. Bu teklif Washington’la Tahran arasında askıdaki bütün konular ve özellikle de nükleer kriz konusunda diyalog başlatılmasını içeriyordu. İsrail’in Washington Büyükelçisi Michael Oren’in de açıkladığı gibi, yeni yaptırımların İran’ı felç etmesi gerekir ki, Obama’nın kendisi de geçen mayısta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’yu kabul ederken bu yönde bir söz vermişti.

Fakat Obama yönetimi İran’ı cezalandırma eğiliminin İsrail’in istediği dereceye yükselmeyeceğine dair bazı işaretler veriyor. ABD İsraillilerin umduğu gibi petrol pazarını ve dolayısıyla İran’ın ulusal ekonomisini yıkacak yaptırımlar yerine, BM Güvenlik Konseyi’ne belirli alanları hedef alan yaptırımları kapsayan bir başka karar için baskı yapıyor. Obama’nın İran’la ilişkileri 2009 sonunda gözden geçirme taahhüdüne rağmen, Washington diplomasi kapısının açık kalacağını ve Tahran’ı diyaloğa kanalize etme çabalarının karşılık bulmamasına rağmen diplomatik çözümden yana olduğunu defalarca vurguladı.

O halde ABD İran’a karşı üzerinde iyi çalışılmış önlemleri destekliyor, ancak dünyayı İran’ı ekonomik olarak boğmaya ikna etmeye çağıran görüşü desteklemiyor. Tahran’daki gösterilerin çoğalmasıyla birlikte Obama’nın rejime yönelik eleştirilerinin artmasına rağmen, Washington İran halkının yeni yaptırımlardan zarar görmesini istemiyor. Ayrıca politikalarının İranlı yetkililerin Batı’ya yönelttiği suçlamaları beslemesini de istemiyor. Özetle, ABD diplomasi tercihinin yürürlükte kalmasını istiyor ama belirli yaptırımları da destekliyor.

Netanyahu hükümetiyse bundan memnun değil. (Katar gazetesi Vatan, 3 Ocak 2010)

RADİKAL

YAZIYA YORUM KAT