1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. İsrail, Neden Mısır'dan Özür Diledi?
İsrail, Neden Mısırdan Özür Diledi?

İsrail, Neden Mısır'dan Özür Diledi?

Ahram gazetesi İsrail'in neden Türkiye'den değil de Mısır'dan özür dilediğini analiz eden bir yoruma yer verdi.

15 Ekim 2011 Cumartesi 15:27A+A-

Mısır'ın önde gelen gazetesi Ahram, Türkiye'den özür dilemediği için ilişkileri kopma noktasına gelen İsrail'in Mısır'dan niçin özür dilediğini analiz etti. Kurulduğu 1948 yılından beri İsrail'in ilk kez bir ülkeden özür dilediği öne sürülen yazıda stratejist General Abdul Munim Kato'nun ilginç tespitlerine yer verildi.

İki ülke arasında karşılıklı "saygı, şeffaflık ve gerilimden uzak bir ilişki bulunduğunu" belirten Kato, ayrıca bölgede son dönemde yaşanan gelişmelerle iki ülke arasındaki Camp David Anlaşması'nın hayatiyetinin İsrail'i bu tür bir adım atmaya zorladığına dikkat çekti. Kato'ya göre 5 yıldır Hamas'ın elinde bulunan İsrailli er GiladŞalit'in Mısır'ın yardımıyla kurtarılması da diğer önemli etken.

Eski Kuzey Sina Valisi olan Kato, "Türkiye ve Filistin Yönetimi'nden sonra İsrail Mısır'la da iplerin gerilmesini istemedi." yorumunu yaptı. Kato'ya göre Mısırlı askerlerin öldürülmesinden hatalı olduğunu kabul eden İsrail, akabinde ölenler için tazminat da ödeyecek.

Kato'ya göre gelecekte Mısır'ın bölgede çok daha etkin bir güç olacağının farkında olan İsrail, bölgede yaşayabilmek için Camp David Anlaşması'nın rafa kaldırılmasını da istemiyor.

Şura Meclisi eski Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Mustafa el Fiki de bölgede yaşanan son gelişmeler ve Suriye konusunun İsrail'i bu tür bir adım atmaya zorladığının altını çizdi. Türkiye ve Mısır arasında bir karşılaştırma yapmanın yanlış olduğunu işaret eden Fiki şu ifadeleri kullandı: "Mısır'ın İsrail ile sınırı var. Ayrıca iki ülke arasında 1979 tarihli Camp David Anlaşması bulunuyor ve İsrail iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasını istemiyor."

Benzer ifadeler dile getiren el Fiki, iki ülkenin geçmişte savaşmasının da bunda etkin olduğunu ifade etti. El Fiki ayrıca, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini koparmadığını sadece temsil düzeyini düşürdüğünü de belirtti ve iki ülke arasındaki askeri ve ekonomik ilişkilerin sürdüğünün altını çizdi. (ZAMAN)

HABERE YORUM KAT