1. HABERLER

  2. HABER

  3. VAN'DA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU
VANDA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

VAN'DA KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU

Van depreminin ardından hiç yazılmayan ve bazı medya çevrelerinin göstermemek için gayret ettiği ayrıntılar ortaya çıkıyor.

20 Kasım 2011 Pazar 23:49A+A-

Haber: Aslan Değirmenci

İki depremin vurduğu Van’da bugüne kadar yaklaşık iki bin artçı sarsıntı meydana geldi. Önceki gün 24 saat içinde 168 artçı tespit edildi. 7.2 ve 5.6 şiddetindeki 2 depremin ardından kentin yarısı göç etmek zorunda kaldı. Van’da meydana gelen depremin ardından hiç yazılmayan ve malum çevrelerin göstermemek için gayret ettiği ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Bunları es geçtiler

Birçok işadamı, sivil toplum örgütü ve kuruluşların yardımı ön plana çıkarken, bölgede ilk kriz masasını çeşitli İslami kuruluşların oluşturduğu ortaya çıktı. VAHÖP ve İHH’nın çalışmasıyla oluşturulan kriz masası ile tüm Türkiye’deki İslami kuruluşların Van için harekete geçmesi sağlandığı öğrenildi. Yapılmayan yardımlar bile yapılmış gibi gösterilirken, henüz depremin ilk saatlerinde İslami kuruluşların bölgeye kriz masası aracılığıyla yardım ulaştırdığı, Gökkuşağı derneği, Anadolu Platformu, Özgür-Der, Başakder ve MÜSİAD gibi derneklerin organizasyonlarda büyük görevler aldığı ortaya çıktı.

Ne gerekiyorsa yaptılar

Olay yerinde organize olan İslami kuruluşların çağrısıyla bölgeye ilk gelen 40 kamyonluk dev yardım da oluşturulan kriz merkezi tarafından dağıtıldı. Ambarlar tutuldu, evler açıldı, ihtiyaçlar giderildi, enkaz altında yaşam mücadelesi verenlere yardım eli uzatıldı. Diyarbakır Özgür-Der ise çok sayıda ev kiralayarak depremde mağdur olanların konaklamasını sağladı. İHH tarafından kurulan gezici aşevlerinde günde 10 bin kişiye sıcak yemek imkânı sunuldu.

İşte yaşananlar

Kendiside depremzede olan ve ailesinden yaklaşık 100 kişinin Batman ve Bursa’ya göç veren Özgür-Der Van Şubesi Başkanı Fuat Değer, Van depremin ardından ‘Milat’a konuştu. Deprem anında ve sonrasında yaşananları anlatan Değer, çok önemli tespitlerde bulundu.

Yaşanan ilk depremin ardından 11 İslami derneğin oluşturduğu VAHÖP’ün devreye girdiğini belirten Değer, “Anında Van, Erciş ve köyler için harekete geçildi. VAHÖP’ün başarılı organizasyonu ile çevre illerden kısa süre içersinde 40 kamyon yardım sağlandı. İlk saatlerde bölgeye İHH geldi. İHH’nın profesyonelliği ve VAHÖP’ün katkısıyla kriz merkezi oluşturuldu. Gökkuşağı derneği, Anadolu Platformu, Özgür-Der, Başakder ve MÜSİAD gönülleri olağanüstü bir çalışma başlattı. Ambarlar tutuldu, evler açıldı, ihtiyaçlar giderildi, enkaz altında yaşam mücadelesi verenlere yardım eli uzatıldı. 2. depremde de aynı sistem devreye girdi” dedi.

Dağınıklığı İHH ve VAHÖP toparladı

Başta İHH ve MÜSİAD olmak üzere binlerce hisse Kurbanın kesilerek bölge halkına dağıtıldığını da vurgulayan Değer, “Depremin yaşandığı andan itibaren bölgede çalışmalar yürüten ekipler kurban etlerini köy köy kapı kapı gezerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Ama ikinci deprem yardım edenleri de vurdu. Herkes ortada kaldı. İHH ve VAHÖP tekrar devreye girerek dağınıklığı toparlamaya çalıştı. Özgür-Der lojistik destek sağladı. Ama artık devlette organize olmuştu. Profesyonel çalışmalar başladı. Eksiklikleri gidermek için herkes elinden geleni yaptı. Bu süreçte İHH’nın aşevi sayesinde de binlerce insanın karnı doydu” dedi.

Van halkı dua bekliyor

Son durum hakkında da kısaca bilgi veren Değer, “Kentin yarısı göç etmek zorunda kaldı. Kadın ve çocukların 3’te 2’si kenti terk etti. Kalanların çoğu erkek… Onlarda harap olan evlerine ve varsa gelir kapılarına sahip çıkmak için kaldılar. Kış şartları hepimizi zorluyor. Ekonomik hayat çöktü. Devlet krediler ile piyasayı canlandırmaya çalışıyor. Artçı sarsıntılar ise aralıksız sürüyor. Hepinizden dua bekliyoruz” diye konuştu.

MİLAT 

HABERE YORUM KAT