1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İslami Direniş Kurtarıyor Abbas Tutukluyor
İslami Direniş Kurtarıyor Abbas Tutukluyor

İslami Direniş Kurtarıyor Abbas Tutukluyor

Filistin halkı İslâmî Direniş Hareketi'nin mücadelesiyle özgürlüklerine kavuşacak tutsakların evlerine dönmelerini kutlamaya sevinç içinde hazırlanırken işgal devletiyle işbirliği içindeki Abbas yönetimi Batı Yaka'da Hamas mensuplarının evlerine baskınlar

15 Ekim 2011 Cumartesi 04:30A+A-

Direniş Kurtarıyor Abbas Tutukluyor / Ahmet Varol

Filistin direnişinin işgal zindanlarındaki tutsakların bir kısmını kurtarmasıyla ilgili ittifakı kutlama amacıyla düzenlenen gösterilerde kullanılan pankartlardan bazıları Ramallah'ta işbirlikçi yönetimini sürdüren Abbas'a hitap ediyordu ve oldukça anlamlıydı. Onun ihanetini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyordu.

Abbas zindanlarında binden fazla tutuklu var. Onlara siyasi tutuklu deniyor. Çünkü yasal düzenlemeye göre suçlanmış değiller. Tamamen siyasi tercihlerinden ve direnişe destek vermelerinden dolayı zindanda tutuluyorlar. Zindanda tutulmaları ise Abbas yönetimiyle işgalci siyonistler arasındaki güvenlik işbirliği anlaşmasından kaynaklanıyor. Bu işbirliğini Abbas yönetiminin İçişleri Bakanlığı açıkça itiraf etti ve bu itiraf çeşitli haber kaynaklarında yer aldı. Siyonist işgal yönetimi de böyle bir işbirliğinin varlığını gizlemiyor.

Abbas zindanlarındaki siyasi tutukluların serbest bırakılması amacıyla bir dâhili ittifak sağlanması için uzun süreden beri görüşmeler yapılıyor. Ama ne yazık ki henüz bir sonuca varılamadı. Mısır yönetimi bu konuda da ara buluculuk yapıyor. Ne var ki işgalcileri hizaya getirme konusunda başarılı olurken Abbas'ı hizaya getirmede başarılı olamadı. Çünkü işgalcileri zorlayan bir sebep vardı. Bir askerlerinin Filistin direnişi tarafından esir alınmış olması ve daha önce esir alınan Nachson Mordohay adlı askerlerini kurtarma operasyonlarında ağızlarının çok fena yanmış olması. Nevaf ez-Ziro adlı Arap yazar da esir takası kuvvet dilinin bir başarısıdır diyor.

Direnişin esir kurtarma zaferini kutlama amacıyla düzenlenen gösteride kullanılan pankartlardan birinde de "Siyasi tutuklular için de bir takas olacak mı?" ifadesi kullanılmıştı. Dediğimiz gibi "siyasi tutuklular" denirken kastedilen işbirlikçi Abbas'ın zindanlarında tutulanlar. Ne var ki onların serbest bırakılması için bir takas anlaşması yapılması imkânı olmadığı gibi bu yolun kullanılması imkânı da yok. Abbas yönetimi bazen Gazze tarafında tutuklu bulunanları Kahire'deki görüşmelerde pazarlık konusu yapıyor. Ama orada hapiste tutulanların tümü adi suçlardan mahkûm edilenler. Siyasi mensubiyetleri olsa da birtakım yolsuzluk ve cinayet olaylarıyla irtibatlarının tespit edilmesi sebebiyle mahkûm edilmişler. Gazze'deki Heniyye hükümeti, işgalcilerin hesabına kimseyi tutuklamadığı için bir "siyasi tutuklular" sorunu da yaşamıyor. Abbas tarafının böyle bir sorun yaşaması tamamen işgal devletiyle güvenlik ve istihbarat işbirliği içinde olmasından kaynaklanıyor. Zaten gösteride kullanılan "Düşmanla koordinasyon Filistin birliğini sırtından vuran hançer" anlamına gelen pankart da bu işbirliğine dikkat çekiyordu.

İşgalcilerle böyle işbirliği içine girenlerin, özellikle Filistin direnişinin esir kurtarma mücadelesine karşı ihanetlerinin yüz karası bir örneğinden dünkü yazımızda söz etmiştik. Ne yazık ki sözünü ettiğimiz işbirliği sona ermediğinden ihanet de sürüyor. Ondan dolayı göstericiler bir pankartlarında da bu ihanete dikkat çekerek "Direniş kurtarıyor, Abbas tutukluyor" anlamında bir ifadeye yer vermişlerdi.

Ne kadar kötü bir durum ki, Filistin halkı İslâmî Direniş Hareketi'nin mücadelesiyle özgürlüklerine kavuşacak tutsakların evlerine dönmelerini kutlamaya sevinç içinde hazırlanırken işgal devletiyle işbirliği içindeki Abbas yönetimi Batı Yaka'da Hamas mensuplarının evlerine baskınlar düzenleyerek yeni tutuklamalar gerçekleştirdi. Abbas güçleri 13 Ekim Perşembe günü Batı Yaka'nın El-Halil şehrinde yaptıkları operasyonlarda serbest bırakılacak esirler için düzenlenen yürüyüşe katılan Hamas mensubu iki kişiyi, yine Batı Yaka şehirlerinden Nablus'ta da Hamas mensubu üç kişiyi tutukladılar. Yani Abbas ihanetindeki ısrarından dolayı hâlen zindanlarda tutulan siyasi tutukluları serbest bırakmak yerine onlara yenilerini ekleyerek sayıyı artırıyor.

İşin gerçeğinde Filistin halkının da bir devrime ihtiyacı var. Ama ne yazık ki onu zorlayan bir etken var. Şu an işgal altındaki vatanını, işgal zindanlarındaki tutsaklarını kurtarmak için siyonist düşman karşısındaki direnişi üzerinde yoğunlaşmak zorunda. İhanetçiler de bunu çok iyi bildiklerinden arkadan hançerleme konusunda kendilerini gayet rahat hissediyorlar.

YENİ AKİT

HABERE YORUM KAT

1 Yorum