1. HABERLER

  2. HABER

  3. İslam Dünyasında Ortak Takvim Çağrısı
İslam Dünyasında Ortak Takvim Çağrısı

İslam Dünyasında Ortak Takvim Çağrısı

İslam Dünyasında ortak takvim için çalışma yapılacağı öğrenildi.

21 Ekim 2012 Pazar 15:42A+A-

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, dini günlerin belirlenmesinde İslam ülkeleri arasında birlik sağlanmasına yönelik din âlimleri ve astronomların bir araya geleceği uluslararası bir toplantı düzenlemek için karar aldıklarını bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in talimatıyla hac sonrası uluslararası bir toplantı için çalışmalara başlayacaklarını belirten Keleş, Prof. Dr. Görmez'in, Mısır Müftüsü Dr. Ali Cuma ile görüştü. , Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ile diğer Balkan ülkeleri, Kafkaslar ve Türk cumhuriyetlerindeki müftülerin de Türkiye ile ortak hareket etmek istediklerini kaydeden Keleş, söz konusu toplantının 2013 yılında yapılmasını planladıklarını aktardı.

Hicri takvimde kullanılan kameri ayların hesaplanmasında ayın dünya etrafındaki dönüşünün esas alındığını ifade eden Keleş, ''Her dönüş bir kameri ayı oluşturuyor. Ay dünyanın etrafını astronomik olarak 29,5 günde dolaşıyor'' dedi.

Kameri ayların başlangıcının Peygamberimiz Hazret-i Muhammed tarafından halkın anlayacağı bir yöntemle tespit edildiğini anlatan Keleş, ''Hilalin ilk defa güneş battıktan sonra batı ufkunda görülmeye başlamasıyla kameri ay başlıyor'' diye konuştu.

Hanefi mezhebine göre hilalin dünyanın neresinde görülürse görülsün bir gün sonrasının kameri ayın başlangıcı kabul edildiğini, Şafi mezhebi gibi bazı mezheplerde ise ayın bulunulan coğrafyada görülmesinin esas alındığını hatırlatan Keleş, düzenlenecek toplantıda ''hilal dünyanın herhangi bir yerinde görüldüğü zaman herkesi bağlar mı bağlamaz mı?'' konusunda âlimlerin bir karar vermesi gerektiğini söyledi. (trt)

HABERE YORUM KAT

4 Yorum