1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. IŞİD’e Karşı Hava Operasyonu Suriye’de Ters mi Tepiyor?
IŞİD’e Karşı Hava Operasyonu Suriye’de Ters mi Tepiyor?

IŞİD’e Karşı Hava Operasyonu Suriye’de Ters mi Tepiyor?

ABD’nin hava saldırılarına rağmen IŞİD üyelerinin Kobani’deki ilerleyişi durdurulamıyor. ‘Haçlı saldırısı’ propagandası ise örgüte yeni eleman kazandırıyor. Suriyeli direnişçi komutanlardan İmadüddin Said’e göre ABD saldırıları IŞİD’i daha da güçlendirdi.

02 Ekim 2014 Perşembe 13:10A+A-

ABD, Arap müttefikleriyle birlikte 10 gündür Suriye’de IŞİD hedeflerini vuruyor. Hava saldırılarının başlamasıyla örgütün çok kısa sürede gerileyeceğine dair yüksek beklentiler oluşurken, sahadaki durum ise bu tahminleri boşa çıkarıyor. ABD saldırılarına rağmen IŞİD üyeleri, Türkiye sınırındaki Kobani’de şehir merkezine dayandı. Örgüt üyeleri, geçtiğimiz hafta 100’den fazla Kürt köyünü ele geçirerek Kobani’ye 4-5 kilometre mesafeye ilerledi. Örgütle çatışan PYD’nin lideri Salih Müslim’e göre birkaç gün içinde Batı’dan kendilerine ağır silahlar gelmezse şehir düşecek. Hava saldırıları şimdiye dek Kobani’ye çare olmadığı gibi diğer bölgelerde de adeta ters etki yapıyor. Operasyonu ‘haçlı saldırısı’ niteleyerek Suriye halkı arasında bu yönde propaganda yapan örgüt, bu şekilde hem adam hem de taban kazanıyor. Zaman’a cephedeki durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Telabyad Askeri Meclis Konsey Başkanlığı’nı yürüten pilot binbaşı İmadüddin Said, koalisyon güçlerinin saldırılarının IŞİD’i etkilemediğini, aksine daha da güçlendirdiğini iddia ediyor.

Amerikan uçaklarının, El Kaide bağlantılı Nusra cephesini hedef almasının ardından bu örgütten IŞİD’e üye kayışı yaşanıyor. Hatta iki örgütün, ihtilafları bir kenara bırakıp “ortak düşman Amerika’ya karşı” ittifak kurabileceği konuşuluyor. İmadüddin Said, “Nusra cephesi hem IŞİD hem de Esed rejimiyle çatışıyor. Eğer bu saldırılar sürerse Nusra üyeleri IŞİD’e katılabilir.” uyarısı yapıyor. Said’e göre ayrıca IŞİD’in tabanını oluşturan Arap kökenli kişiler, Körfez ülkelerinin Washington’la hareket etmesine yönelik tepkiyle örgüte daha fazla bağlandı. Said, “IŞİD, özellikle üye ve finans desteği sağladığı Arap ülkelerini Haçlılarla işbirliği yapmakla suçluyor. Bu durum Arap ülkelerinden gelen kişiler arasındaki sadakati daha da artırdı.” diyor.

 Hava saldırılarında yaşanan sivil kayıplar, Obama yönetiminin Esed’le işbirliği yaptığı yönündeki algı Suriyeli muhalifleri zora sokarken, IŞİD üyelerine eleman devşirmek için zemin hazırlıyor.

ABD, saldırılar sırasında örgütün, önemli gelir elde ettiği petrol rafinerilerini de hedef alıyor. Bu saldırılar, bir taraftan örgütün petrol ticaretini etkilerken diğer taraftan halkın tepkisini çekiyor. Saldırıların ardından benzinin litre fiyatı 50 liradan 200 liraya çıkarken, benzinle çalışan jeneratörlerle elektriğe erişen halk artan fiyatlar ve benzin sıkıntısı dolayısıyla ABD’yi suçluyor. Oluşan Amerikan karşıtı tepkinin ise IŞİD’e takviye eleman olarak dönme ihtimali var.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT

1 Yorum