1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. ...

  4. İşgalci İsrail'den İhlalleri Raporlayan Derneklere Sınırlama
İşgalci İsrail'den İhlalleri Raporlayan Derneklere Sınırlama

İşgalci İsrail'den İhlalleri Raporlayan Derneklere Sınırlama

Knesset, İşgalci İsrail askerlerinin uygulamalarına karşı derneklerin yürüttükleri çalışmaları kısıtlayan kanun tasarısını onayladı.

12 Temmuz 2016 Salı 14:13A+A-

İşgalci İsrail Meclisi Knesset'in, İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik uygulamalarına karşı derneklerin yürüttükleri çalışmaları kısıtlayan kanun tasarısını onayladığı bildirildi.

İşgalci İsrail devlet radyosunun haberine göre, Knesset, bu derneklerin çalışmalarını kısıtlayan kanun tasarısını, ikinci ve üçüncü okumalarını yaparak onayladı. Haberde, tasarıya göre derneklerin, yabancı kuruluş ya da ülkelerden aldıkları finans desteğini ilgili İsrail mercilerine bildirmeleri gerektiği belirtildi.

Yediot Ahranot gazetesi ise 120 sandalyeli mecliste dernekler kanun tasarısı oylamasının 57 kabul, 48 ret aldığını aktardı.

KANUNA TEPKİLER

Radyonun haberinde ayrıca, parlamentodaki muhalif blokların, Batı Şeria'da faaliyet gösteren B'Tselem gibi sol insan hakları derneklerini hedef aldığını belirttikleri kanunu şiddetle eleştirdikleri ifade edildi.

Muhalif lider Yitzhak Herzog'un, kanunun, "faşist milliyetçi tohumları" sembolize ettiği ve İsrail'de toplumsal çatışmaların kapısını yeniden araladığı yönündeki açıklamalarına yer verilen haberde, İsrail insan hakları örgütü Yesh Din'in de kanunu, "hükümetin politikalarına göre hareket etmeyen kuruluşlara karşı atılan bir başka adım" şeklinde yorumladığı ve Batı Şeria'daki insan hakları ihlallerine karşı çalışmalarını sürdüreceğini vurguladığı aktarıldı.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ramallah'taki Kudüs Araştırma Merkezi Müdürü İmad Ebu Avad ise söz konusu kanunun, "Batı Şeria'daki İsrail ihlallerini takip eden derneklerin muhasara altına alınması" amacıyla çıkarıldığını söyledi.

Ebu Avad, kanunun ayrıca Batı Şeria ve İsrail'de faaliyet gösteren bu derneklerin aktifliğine de gölge düşüreceğini kaydetti.

İnsan hakları kuruluşu B'Tselem, askerlerin Batı Şeria'daki ihlallerine ilişkin raporlar yayınlaması nedeniyle İsrail'in sağ kanadının "hain" şeklindeki suçlamalarına maruz kalıyor.

HABERE YORUM KAT