1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Sünni Alimden Sistani’ye İran Mektubu
İranlı Sünni Alimden Sistani’ye İran Mektubu

İranlı Sünni Alimden Sistani’ye İran Mektubu

​​​​​​​İranlı Sünni alim Abdulhamid İsmailzehi Şiilerin önde gelen Iraklı din adamı Ayetullah Sistani‘ye yazdığı mektupta İran rejimini “halkın taleplerine kulak vermemek” ile suçladı.

27 Temmuz 2018 Cuma 17:41A+A-

HAKSÖZ-HABER

Ayetullah Sistani’ye yakınlığıyla bilinen şafagna.com sitesinin haberine göre; İranlı Sünni alim Abdulhamid İsmailzehi, Sistaniye yazdığı mektupta Tahran yönetimini şikayet etti.

İsmailzehi Ortadoğu’daki dikta rejimlerine dikkat çekerek adaletsizlik ve ayrımcılığın sorunları körüklediğini ve içinden çıkılamaz bir hale soktuğunu söyledi.

Son dönemde İran içinde meydana gelen halk gösterilerinin de temelinde bu sosyal adaletsizlikler ve yöneticiler ile halk arasındaki kopukluğun artması önemli bir neden olarak gösteriliyor.

Sünni alim mektubunda Suriye ve Yemen’de yaşanan savaşın kökenine dikkat çekerek  “Suriyeli ve Yemenli yöneticilerde baskı ve zorbalık yerine halkın meşru taleplerine kulak verselerdi ve müzakere yoluyla sorunları çözmüş olsalardı biz bugün bu ülkelerin tahrip edilmelerine ve insanların yerlerinden yurtlarından edilmelerine şahit olmayacaktık” dedi.

“İRAN'DA SÜNNİLER AYRIMCILIĞA UĞRUYOR”

Mektubun devamında İran’ın yüzde yirmisini oluşturan Sünnilerin toplumsal çatışmaların tarafı olmamasına rağmen rejim tarafından bilinçli bir şekilde ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

İsmailzehi Devriminin üzerinden kırk yıl geçmesine rağmen hala Sünni bir bakan ya da vali olmadığını belirterek “Mevcut hükümette sadece iki bakan yardımcısı ve bir büyükelçi ataması oldu. Bu sayı çok az. Ülkenin silahlı kuvvetlerinde ve Meclis yönetiminde yokuz. Sünnilerin meclis dışında karar alma merkezleri de yok. Merkezi ve yerel yönetimlerde Sünni istihdamı yeterli değil. Sünniler ciddi bir şekilde ayrımcılığa uğruyorlar ve kendi gelecekleri konusunda da endişeliler” dedi.

"EMİR BÜYÜK YERDEN"

İsmailzehi mektubunda ayrımcılığın nedenini yetkililere yukarıdan yapılan baskı olduğunu söyleyerek “Hükümet yetkilileri yasal taleplerde bulunulduğunda her zaman baskı altında olduklarına belirterek,  Kum’daki din adamlarını işaret ediyorlar” dedi.

“KIRK YILDIR CAMİ RUHSATI VERİLMİYOR”

Tahran’da bir milyondan fazla Sünni olmasına rağmen 40 yıldır Tahran’da cami ruhsatı almak için uğraştıklarını belirten İsmailzehi çabaların sonuçsuz kaldığını söyledi.

"GAYRİ MÜSLİMLER DAHA ÖZGÜR"

Diğer dinlere mensup vatandaşların kendilerinden daha özgür bir şekilde ibadetlerini yapabildiklerini söyleyen İsmailzehi “Tahran’da ve diğer büyük şehirlerde kilise, sinagog ve Zerdüşt tapınakları bulunmaktadır. Onlar kendi dini törenlerini rahatlıkla uygulamaktadırlar. Ama Sünniler namaz kılmaya kalktığı zaman güvenlik güçleri ve polisin müdahalesiyle karşı karşıya kalıyor. Hatta kiraladıkları binalarda vakit, cuma ve bayram namazlarını korku ve endişeyle kılıyorlar” dedi.

“HAMANEY KENDİ SÖZÜNÜ DAHİ UYGULAMIYOR”

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in daha önce, kişilerinin dinine bakılmadan yönetimlerde istihdam edilmesiyle ilgili verdiği emrinin Hamaney’e bağlı kurumlarda bile uygulanmadığını belirtti.

“KADIN ESİRLER SERBEST BIRAKILSIN”

Mektupta yer alan diğer bir konuda ise İŞİD’in Irak’tan çıkarılmasından sonra esir alınan binlerce kadının serbest bırakılması talep edildi. İsmailzehi “Kadınları tutuklamak uygun bir davranış değil. Hz. Ali Müslümanların kendi aralarındaki savaşlarda ve hatta Haricilerle yaptığı savaşlarda bile kadınları esir almadı. Kadınların esaretten kurtulmaları için sizin yetkililere emir vermenizi bekliyoruz” dedi.

İranlı sünni alim İsmailzehi'ye karşı İran ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanıyor. 

HABERE YORUM KAT