1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İranlı Molla'dan Sünnileri Durdurma Çağrısı
İranlı Molla'dan Sünnileri Durdurma Çağrısı

İranlı Molla'dan Sünnileri Durdurma Çağrısı

İran'lı Caferi din adamı Ayetullah Danişmendi İran'da Sünnilerin nüfusunun ve eğitim seviyesinin artmasının Şiilere büyük tehlike arz ettiğini iddia ederek 3'den fazla çocuk yapan Sünnilerin vatandaşlıktan çıkarılmasını talep etti.

25 Şubat 2015 Çarşamba 22:51A+A-

İran'lı Caferi din adamı Ayetullah Danişmendi İran'da Sünnilerin nüfusunun ve eğitim seviyesinin artmasının Şiilere büyük tehlike arz ettiğini iddia ederek 3'den fazla çocuk yapan Sünnilere sosyal güvence verilmemesi ve çocukların vatandaşlıktan çıkarılmasını talep etti. Vahdet söylemlerinin yalan olduğuna da değinen Molla'nın Şii lider Hamaney'e hakaretin suç sayıldığı İran'da Hz Ömer ve Ebubekir'e rahat bir şekilde son derece ağır hakaretlerde bulunması dikkat çekiyor.

İranlı din adamı Ayetullah Danişmendi İran'da Sünnilerin nüfusunun ve eğitim seviyesinin artmasının Şiilere büyük tehlike arzettiğini iddia ederek 3'den fazla çocuk yapan Sünnilere sosyal güvence verilmemesi ve çocukların vatandaşlıktan çıkarılmasını taleb etti. Sünnilerin okuyup mühendis, doktor olduklarını nüfuslarının da ciddi oranda arttığını belirten Danişmendi "çocuk yapmalarını yasaklamalıyız" dedi. Danişmendi devrimin ilk yıllarında Sünnilerin nüfusunun bu denli fazla olmadığını belirtti. "Böyle giderse parlamentoda çoğunluğu ele geçirecekler" dedi. Danişmendi videoda da görüleceği gibi Sünni değerlere yaptığı hakaretleriyle tanınıyor. Danışmendi'nin Hz. Ömer için sarfettiği son derece ağır küfür ve hakaretleri yayın ilkelerimiz gereği yayınlamıyoruz.

Bilindiği gibi İran'da Sünnilerin hakim, yargıç, vali olmaları yasak. Sünni halk içinden askeri makamlarda yükselmek mümkün değil. 30 milyon Sünninin yaşadığı İran'da Sünni nüfusun Humeyni'nin devletin resmi mezhebini Şiilik olarak ilan etmesinden bu yana olağanüstü baskı ve hakaretlere maruz kaldığı haber veriliyor. İran ayrıca halkın Şiiliği terkedip Sünniliğe geçtiği ülkede Sünni nüfusu bilinçli olarak az göstermektedir. İran'da Molla Danışmend gibi bir çok mollanın minberlerden rahat bir şekilde sahabeye ve İslami değerlere hakaret ettiği İranlı yetkililer ve İran destekçilerinin ise ısrarla bunların azınlıkta olduğunu dile getirdikleri gözleniyor. Ancak İran'ın Hamaney'e hakaret edenlere idama varacak cezalar verirken Hz, Aişe ve sahabelere hakaret edenlerle ilgili hiç bir yaptırımı yok. Ayrıca İran'ın mezhepçi uygulamaları dolayısıyla Tahran'da hiç Sünni camiinin yer almadığı biliniyor. Hz Ömer'in katili Ebu Lu'lu el Mecusi'nin türbesinin de bulunduğu İran'ın mezhep çatışması dolayısıyla ABD ve Batı ile beraber Suriye ve Irak'ta 300 bin Sünni Müslümanı katlettiği biliniyor.

Kaynak: İncaNews

HABERE YORUM KAT

9 Yorum