1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'ın Arap Yoğunluklu Bölgesinde Gösteriler Artarak Devam Ediyor
İran'ın Arap Yoğunluklu Bölgesinde Gösteriler Artarak Devam Ediyor

İran'ın Arap Yoğunluklu Bölgesinde Gösteriler Artarak Devam Ediyor

İran'ın güneybatısındaki Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelerde protesto gösterileri artarak devam ediyor.

05 Nisan 2018 Perşembe 19:17A+A-

İran'ın güneybatısında yer alan ve Arap nüfusun yoğunluğu ile bilinen Ahvaz bölgesinde protestolar ve polis ile göstericiler arasındaki çatışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Bölgede uzun süredir İran'da rejime karşı protestolar düzenleniyor. İran'da geçtiğimiz aylarda patlak veren protestolarda önemli merkezlerden olan Ahvaz bölgesinde neredeyse her gün sokaklara dökülen göstericiler sloganlar atarak yürüyüş düzenliyor ve İran rejimini Arap halkına karşı ayrımcı politikalar yürütmekle suçluyor.

dzdpqcqxkau-3ii.jpg

Gösteriler çatışmalara sahne oluyor

Söz konusu protesto gösterileri İran güvenlik güçlerinin müdahaleleri ile çoğu zaman çatışmalara sahne oluyor. İran güvenlik güçleri göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiler kullanıyor. Bölgede yaşanan son protestoların nedeninin, İran televizyon kanallarında Araplara yönelik kullanılan ifadeler olduğu belirtiliyor.

Bölgede düzenlenen gösterilerden sosyal medyada sık sık görüntüler de paylaşılıyor. Paylaşılan görüntülerde, aralarında kadınların da bulunduğu göstericiler sloganlar atarak yürürken görülüyor. Gösterilerde atılan sloganlar doğrudan İran rejimini hedef alıyor.

Birçok gözaltı var

Bölgede düzenlenen protesto gösterilerinde İran güvenlik güçleri, aralarında kadınların da bulunduğu birçok protestocuyu gözaltına alıyor. Gözaltına alınan kişilerin nerede olduğuna dair çoğunlukla bir bilgi bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen protesto gösterilerinde güvenlik güçlerinin gözaltına aldığı kişilerden biri 19 yaşındaki Ayşe Hassan Nissi. Genç kızın ailesine, serbest bırakılması için yüklü bir miktarda kefaret ödenmesi gerektiği belirtilmiş.

Gösteriler yayılıyor

Ahvaz şehrinin yer aldığı Huzistan bölgesindeki diğer Arap şehirlerinde de benzeri protesto gösterileri düzenleniyor. Bu protesto gösterisinin düzenlendiği yer, bölgede Arapların yaşadığı bir başka yerleşim yeri olan Şeyban:

Bölgeden paylaşılan görüntülerde göstericilerin “canımız kanımız sana feda olsun ey Ahvaz” dediği duyuluyor. Göstericilerin söylemlerinin temelinde İran tarafından bölge halkına uygulanan ayrımcılık var. Göstericiler Arap olduklarını ve bu nedenle ayrımcılığa uğradıklarını söyleyen sloganlar atıyor ve pankartlar taşıyor.

"Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın"

Bölgede gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması için de protesto gösterileri sürüyor. Bölge halkı, uluslararası toplumun bölgede süren insan hakları ihlallerine müdahale etmesi çağrısında bulunuyor.

İran bayrakları yakılıyor

Yaklaşık 10 gündür aralıksız olarak geceleri ve gündüzleri devam eden gösterilerde çatışmaların boyutu ve sıklığı artmış durumda. Bölgede Ahvaz bayraklarının dalgalandırıldığı ve İran bayraklarını yakıldığı da görülüyor. İran bölgeye büyük miktarda güvenlik gücü yığmış durumda. Ancak protestocular güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmekten çekinmiyor.

"Yangını İran başlattı"

İki gün önce protesto hareketlerinin merkezindeki bir bölgede büyük bir yangın çıktı. Göstericiler İran rejimini bu yangını başlatmaktan sorumlu tutuyor. Söz konusu yangında 10 kişinin öldüğü ifade ediliyor. Bölgedeki protestocular sosyal medyada yangında ölen kişilerin fotoğraflarını şehitler olarak paylaşıyor.

dz2fzxowkaaqznc.jpg

İç çatışmaya evrilebilir

Bölgede etnik ayrımcılık temelli gerginlik uzun süredir devam ederken İran'ın bölgeye yığdığı güvenlik güçleri ile protestocular arasındaki çatışmaların dozu da artıyor. Tahran'ın bu konudaki ileri hamlesinin ne olacağı merak konusu. Bölgede aşırı bir kuvvet kullanımının, protestoların bir iç çatışmaya evrilmesine sebebiyet verebileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT