1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. YEMEN

  4. İran'dan Yemen Hava Saldırısına Kınama
İran'dan Yemen Hava Saldırısına Kınama

İran'dan Yemen Hava Saldırısına Kınama

İran, Suudi Arabistan ve ABD başta olmak üzere 10 ülkeden oluşan koalisyonun Yemen'e bombardıman başlatmasına tepki göstererek, 13 sivilin hayatını kaybettiği saldırıları kınadı.

26 Mart 2015 Perşembe 10:19A+A-

Suudi Arabistan ve ABD öncülüğünde 10 ülkeden oluşan koalisyonun Yemen’e askeri bombardıman başlatmasına İran’dan tepki gecikmedi. İran Dışişleri Bakanlığı hava saldırılarını kınadı. 

İran devlet televizyonunda yer alan haberde, askeri operasyon için “ABD destekli saldırganlık” ifadesi kullanıldı. Reuters’ın haberine göre, devlet televizyonunda hava saldırıları sonucu yıkılan binalar, yaralılar ve hayatlarını kaybeden siviller gösterildi. Görüntülerin yayınlandığı esnada, “Birçok Yemen vatandaşı ABD destekli saldırganlık nedeniyle hayatını kaybetti” denildi.

HUSİ YETKİLİSİ: İRAN’IN YARDIMI OLMADAN DA SAVUNABİLİRİZ

Öte yandan, Şii Husilerin yönetim kurulundan Muhammed el-Bukhaiti, Reuters’a operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Bukhaiti, operasyonun başlamasının ardından Tahran yönetimiyle bağlantıya geçip geçmedikleri sorulduğunda, Husilerin İran’ın desteği olmadan kendilerini savunabileceğini belirterek, “Yemen halkı, herhangi bir yabancı ülke katılımı olmadan da bu saldırıyla başa çıkabilir” dedi.

GECE SAATLERİNDE BAŞLADI

Gece saatlerinde kameraların karşısına geçen Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, dört Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını duyurmuştu. Hava saldırılarında şu ana kadar en az 13 sivil hayatını kaybetti. Al Arabiya, Suudi Arabistan'ın operasyon için 100 savaş uçağı, 150 bin asker ve deniz kuvvetlerini konuşlandırdığını duyurdu. Kara harekatı seçeneğini masada tutan ülkeler ise Mısır, Ürdün ve Sudan.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed Bin Salman, operasyona Mısır, Fas, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn'den savaş uçaklarının katıldığını duyurdu. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum