1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'dan UAEA'ya Merivan'daki Tesislere İnceleme İzni
İran'dan UAEA'ya Merivan'daki Tesislere İnceleme İzni

İran'dan UAEA'ya Merivan'daki Tesislere İnceleme İzni

İran'ın UAEA müfettişlerine Merivan’daki tesiste denetim yapmasına izin vereceği belirtildi.

21 Kasım 2014 Cuma 10:09A+A-

İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişlerinin Merivan’daki tesiste denetim yapmasına izin vereceği bildirildi.

İran’ın İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre, İran'ın UAEA daimi temsilcisi Büyükelçi Rıza Necefi, İran’ın, uluslararası müfettişlere “gönüllü olarak” tesise giriş izni vereceğini bildirdi.

UAEA’nın, 2011’de İran’ın nükleer programına ilişkin yayınladığı raporda, ülkenin batısında yer alan Merivan’daki tesiste büyük ölçekli patlayıcı içeren deneyler yapıldığı iddiaları yer almış, Tahran yönetimi ise iddiaları “temelsiz ve uydurma” diyerek reddetmişti.

Bazı ülkeler tarafından UAEA’ya “doğru olmayan” bilgiler verildiğini savunan İran, söz konusu ülkeler tarafından ajansa sunulan belgelerin de “sahte ve yanlışlarla dolu” olduğunu ileri sürüyor.

UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano, dün Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi'nde düzenlenen UAEA Yönetim Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, İran'ın ajansla işbirliği yapmadığını öne sürerek, "İran'ı, ajansla işbirliğini artırmaya ve bilgi, doküman, tesis, materyal ve personele zamanında ulaşım sağlamaya davet ediyorum" demişti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi de dün Tahran’da yaptığı konuşmada, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) gerekliliklerini yerine getirdiğini ve anlaşmanın ek protokollerini de uyguladığını savunmuş, "Tesislerimiz 24 saat kamerayla izleniyor. Uluslararası müfettişler de halen İran’da bulunuyor. Daha ne yapmamız gerekiyor? Tesislerimizde herhangi bir özel denetim ya da işlemi kabul etmeyeceğiz" demişti.

Nükleer müzakereler için belirlenen son tarih 24 Kasım’a 3 gün kala, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya’nın oluşturduğu "5+1 grubu" Avusturya’nın başkenti Viyana’da kapsamlı anlaşmaya varmak için görüşmelerini sürdürüyor.

Tarafların, 24 Kasım'a kadar nihai anlaşmaya varmasının uzak ihtimal olduğu ve müzakerelerin Mart 2015'e kadar uzatılabileceği yorumları yapılıyor.

 

HABERE YORUM KAT