1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran'dan Türkiye'ye Sınır Ötesi Operasyon Eleştirisi!
İran'dan Türkiye'ye Sınır Ötesi Operasyon Eleştirisi!

İran'dan Türkiye'ye Sınır Ötesi Operasyon Eleştirisi!

Askeriyle, istihbaratçısıyla Irak ve Suriye'yi fiilen kontrolü altında bulunduran İran'dan Türkiye'ye “haddini bil” uyarısı!

26 Temmuz 2015 Pazar 15:31A+A-

Haksöz Haber

Suriye'de IŞİD'e, Irak’ta PKK’ya yönelik Türkiye'nin operasyonlarını değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham: "Terörizme karşı mücadelenin ülkelerin millî egemenliğine saygı çerçevesinde yapılması gerekiyor." demiş.

Türkiye'nin düzenlediği operasyonlarla ilgili İran'ın resmî haber ajansı İRNA'nın sorusunu yanıtlayan Bakanlık Sözcüsü Merziye Afham: "Terörizme karşı etkin bir mücadele için devletlerin çok boyutlu işbirliği yapması gerekiyor ancak bu aynı zamanda ülkelerin millî egemenliğine saygı gösterilerek uluslararası hukukun temel ilkelerine uygun olarak yapılmalı." diye konuşmuş.

İran'ın terörizmle mücadele için uluslararası işbirliği yapılmasını olumlu karşıladığını kaydeden İranlı Sözcü: "Terör gruplarına karşı her türlü eylem, terörizm kurbanı olan ülkelerin devletleriyle koordineli şekilde yapılmalı." notunu da ekleyerek Türkiye’ye Esed rejimi ve Irak’taki işbirlikçi iktidarla işbirliği yapması gerektiğini vurgulamış.

İranlı sözcünün yaptığı açıklamanın net biçimde 2 husus içerdiği görülmekte. Öncelikle terörizme karşı işbirliği adı altında İran’ın uşaklığını yapan dikta rejimleriyle işbirliği vurgusu ve ilaveten uzunca bir müddettir ittifak halinde olduğu PKK’yı dolaylı biçimde de olsa arkalama hassasiyeti.

İlginç olan ise Irak ve Suriye’de kitleler halinde süregelen katliamların doğrudan ortağı, hamisi konumunda olan İran’ın “ülkelerin egemenliklerine saygı” ilkesini pişkince sarfetmekten hiç utanmaması! 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum