1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. İran'dan Esed Hakkında Beklenmedik İtiraf
İran'dan Esed Hakkında Beklenmedik İtiraf

İran'dan Esed Hakkında Beklenmedik İtiraf

Muhammed Ali Sobhani, “Gösterilerin en başında Suriye devleti, halkı teskin edecek adımlar atsaydı olaylar bu noktaya gelmezdi" dedi.

25 Kasım 2014 Salı 23:32A+A-

Esed rejiminin en büyük destekçisi İran'ın Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Ali Sobhani, “Gösterilerin en başında Suriye devleti, halkı teskin edecek adımlar atsaydı olaylar bu noktaya gelmezdi" dedi.

Sobhani, Namehnews'e yaptığı açıklamada "Suriye’de göstericiler önce silahsızdı, rejimin aşırı güç kullanımı sonucu silahlandılar" dedi.

Sobhani şu ifadeleri kullandı:

"Halk başlangıçta haklı taleplerini barışçıl şekilde gösterilerle talep etti ancak Esed yönetimi, bu talepleri aşırı güç kullanarak bastırmaya çalıştı ve daha sonra silahlı gruplar ortaya çıktı. 'Gösterileri bastırmasaydık olaylar daha farklı noktalara gelecekti' diyorlar. Ben bu görüşü paylaşmıyorum. Olaylar Suriye’de bu kadar kontrolden çıkmamalıydı. Gösterilerin en başında Suriye devleti halkı teskin edecek adımlar atsaydı, olaylar bu noktaya gelmezdi".

İran yönetimi üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta Esed rejiminin bölgedeki en büyük destekçisi konumunda.

Ülkedeki iç savaşta şu ana kadar 200 binden fazla insan öldü, milyonlarca insan sığınmacı durumuna düştü.

Muhammed Ali Sobhani, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde, 1997-2005 yılları arasında önce İran'ın Amman Büyükelçiliği sonra ise Beyrut Büyükelçiliği görevlerini yürütmüştü. Sobhani, Hasan Ruhani'nin 2003'te Cumhurbaşkanı seçilmesiyle Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na atandı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

5 Yorum