1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'dan ABD Savaş Gemisine Uyarı
İrandan ABD Savaş Gemisine Uyarı

İran'dan ABD Savaş Gemisine Uyarı

İran, körfezden yeni ayrılan Amerikan savaş gemisinin geri dönmesi durumunda harekete geçeceği uyarısında bulundu.

03 Ocak 2012 Salı 17:50A+A-

İran ordusunun en üst düzey yetkilisi Ataullah Salihi, İran devlet medyasında yer alan açıklamasında, uçak gemisinin adına ya da İran'ın atacağı adımlara ilişkin ayrıntı vermedi.

Geçen hafta Amerikan savaş gemisi USS John C Stennis, İran'ın 10 gün süren donanma tatbikatının sona ermesinin ardından Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'nden ayrılmıştı.

Amerikan donanması USS Stennis'in Afganistan'daki NATO operasyonlarına destek vermek amacıyla boğazlardan rutin bir geçiş yaptığını söylüyor.

Salihi ise İran'ın uyarılarını yinelemeyeceğini belirterek, ''Düşman gemisi Umman Denizi'ne bizim tatbikatımız nedeniyle gitti. Tavsiyem Amerikan uçak gemisinin Basra Körfezi'ne dönmemesi. Uyarılarımızı tekrarlamaya alışkın değiliz'' dedi.

İran donanması geçtiğimiz günlerde ardarda başarılı füze denemeleri gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

İran yapımı Kadir adlı füzenin menzili 200 kilometre.

Resmi haber ajansı IRNA'ya füze denemesi hakkında açıklamada bulunan İran Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğamiral Mahmud Musevi, karadan denize atılan füzenin belirlenen hedefi başarıyla vurduğunu kaydetti.

Pazar günü ise orta menzilli bir füze deneyen İran silahlı kuvvetleri, havadaki hedefin başarıyla vurularak düşürüldüğünü açıklamıştı.

İran'ıngeçen hafta yapılan deniz tatbikatı ise stratejik öneme sahip Hürmüz Körfezi'nin doğusundaki uluslararsı sularda yapılmıştı.

Tatbikat, İran'ın nükleer programı nedeniyle Batı ile İran arasındaki gerilimin iyice yükseldiği bir döneme rastlıyor. BBC

 

HABERE YORUM KAT