1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran'dan 10 Gün Sürecek Deniz Tatbikatı
İrandan 10 Gün Sürecek Deniz Tatbikatı

İran'dan 10 Gün Sürecek Deniz Tatbikatı

İran, ülkenin güney sularındaki stratejik öneme sahip Hürmüz Boğaz'ını kapsayacak bir alanda deniz tatbikatı yapacak.

22 Aralık 2011 Perşembe 15:08A+A-

Olası saldırıya maruz kaldığında, dünya petrol nakliyatının yapıldığı en önemli güzergâh olan Hürmüz Boğazı'nı kapatacağı tehdidini defalarca dillendiren Tahran yönetimi, bu bölgede dev bir deniz tatbikatı başlatacağını açıkladı.

Cumartesi günü başlayacak olan tatbikatın, 10 gün süreceği ve Hürmüz Boğaz'ın doğusundan Adan körfezine kadar 2 bin kilometrelik bir alanı kapsayacağı duyurdu.

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Habibullah Seyyari, en yeni denizaltı savaş taktiklerinin uygulanacağını "Velayet–90" adlı tatbikatta, son füze sistemleri, torpidoların deneneceğini ve insansız hava uçaklarından da tatbikat boyunca yararlanacaklarını kaydetti.

İranlı komutan, tatbikatın, İran Deniz Kuvvetleri'nin caydırıcılık gücünü göstermeği amaçladığını ve bölge ülkeleri için barış ve kardeşlik mesajı taşıdığını belirtti.

HÜRMÜZ BOĞAZI KAPATILACAK MI?

Seyyari, Hürmüz Boğazı'nın İran'ın tam kontrolü altında olduğunu ve kapatılmasına "ülke büyüklerinin" karar vereceğini söyledi.

Geçen hafta İran Meclisi Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Perviz Sururi, Hürmüz Boğazı'nı tankerlerin geçişine nasıl kapatılacağını söz konusu tatbikatta ele alınacağını ifade etmişti.

Basra Körfezi'ni Umman Denizi'ne bağlayan boğazdan günlük ortalama 15,5 milyon varil petrol nakliyatı yapılmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT