1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran, Yoksul Halkın Öfkesini Gıda Kuponu ile Yatıştırmaya Çalışıyor!
İran, Yoksul Halkın Öfkesini Gıda Kuponu ile Yatıştırmaya Çalışıyor!

İran, Yoksul Halkın Öfkesini Gıda Kuponu ile Yatıştırmaya Çalışıyor!

Başta Suriye olmak üzere İslam coğrafyasının birçok bölgesinde Müslüman halkların kanına eli bulaşan İran, buradaki savaşlara ayırdığı bütçe kendi halkının yoksulluğunu derinleştirmeye devam ediyor.

20 Eylül 2018 Perşembe 16:47A+A-

HAKSÖZ-HABER

İran halkının derinleşen ekonomik darboğazı ile baş edemeyen İran ancak geçici pansuman işlevi görebilecek çarelerle günü kurtarmaya yönelik politikalar izlemeyi sürdürüyor.

İran, halkın bugün toplumsal patlama noktasına gelen yoksulluğu karşısında kabahati salt “dış güçler”in baskı ve manipülasyonuna atarak işin içinden sıyrılma tutumunu izlemeye devam ediyor. Yoksulluğa neden olan faktörler arasında beceriksiz yönetim, molla sınıfına sağlanan imtiyazlar, sosyal adaleti sağlayamama, başta Suriye ve Irak olmak üzere emperyal niyetlerle savaş harcamalarının çıtasını yükseltme gibi hususların ise özeleştirisini yapmaktan kaçıyor.

Üzerinden bunca yıl geçmiş olmasına rağmen ekonomik yapıda ve halkın gelir düzeyinde neredeyse bir arpa boyu yol alamayan İran, son çareyi daha önce Irak ile savaş sürecinde izlediği gıda kuponu politikasına geri dönmekte buldu.

Konuyla ilgili AA’nın geçtiği haberde şunlar kaydedildi:

İran'da gelir düzeyi düşük 10 milyon kişi, Çalışma Bakanlığının hazırladığı proje kapsamında elektronik kupon kullanarak alışveriş yapacak.

İran Çalışma Bakanı Yardımcısı Ahmed Meyderi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kuponla alışveriş yapacakların, İran Merkez Bankası aracılığıyla elde edeceği ve içerisinde her aile bireyi için 40 bin tümen (20 Türk lirası) yüklü elektronik kartla, önceden belirlenen mağazalardan temel ihtiyaç maddelerini karşılayacağını söyledi.

Meyderi, ayrıca kupon kullanıcılarının indirimli fiyatlar üzerinden alışveriş yapacağını dile getirdi.

İran basınında yer alan haberlere göre, İran Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan elektronik kupon projesiyle gelir düzeyi düşük 10 milyon insanın, yerel para biriminde yaşanan düşüşten olumsuz yönde etkilenmemesi hedefleniyor.

Projenin detaylarının gelecek günlerde netleşmesi bekleniyor.

İran halkı, son olarak İran-Irak savaşında temel besin maddelerini bu kuponlarla temin etmişti.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT