1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUUDİ ARABİSTAN

  4. "İran, Yemen ve Suriye'de Mezhep Savaşı Yürütüyor"
"İran, Yemen ve Suriye'de Mezhep Savaşı Yürütüyor"

"İran, Yemen ve Suriye'de Mezhep Savaşı Yürütüyor"

Suudi Arabistan'ın Fransa Diplomatik Misyon Şefi Ali Ben Muhammed Al Karni, İran'ın Yemen ve Suriye'nin içişlerine müdahale ederek bu ülkelerde mezhep savaşı yürüttüğünü söyledi.

10 Nisan 2015 Cuma 17:13A+A-

"Kararlılık Fırtınası" adlı operasyon ve İran'ın Ortadoğu politikası üzerine AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Al Karni, İran'ın dini ve siyasi liderlerinin bölgede olumsuz bir rol oynamayı tercih ettiklerini belirtti.

İranlı dini liderler için "çekişmelerin fitilini ateşliyorlar" yorumunda bulunan Suudi diplomat, aynı zamanda "İran, Suriye, Irak, Yemen ve Lübnan'ın içişlerine müdahale etmeyi sürdürüyor, bölgedeki bütün girişimleri mezhep temelli" ifadesini kullandı. 

İran'ı gizli amaçlar peşinde koşmakla suçlayan Al Karni, İran'ın bölgedeki Arap ve Müslüman komşularıyla barış içerisinde yaşamayı istemediğini savundu.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyonla Yemenlilere karşı soykırım uygulandığı iddiası konusunda ise Al Karni, askeri müdahalenin ülkenin meşru Cumhurbaşkanı Abd Rabbuh Mansur al-Hadi tarafından gelen çağrıya cevaben başlatıldığına dikkati çekti.

Hamaney'in önce kendisine ve ülkesine ahlak dersi vermesi gerektiğini ifade eden Al Karni, "Suriye'de masum insanları öldüren kim? Kim Suriye'de katil bir diktatörün rejimini ve Hizbullah militanlarını destekliyor? Kim Husileri destekleyip meşru Yemen hükümetine karşı darbe girişiminde bulunuyor? Cevap İran'dır" şeklinde konuştu.

"Tüm seçenekler masada"

"Kararlılık Fırtınası" koalisyonunun Yemen'deki operasyonunu genişletme ihtimaline dair bir soru üzerine Al Karni, tüm seçeneklerin masada olduğunu vurguladı.

Al Karni, aynı zamanda "Operasyon şimdilik sadece hava saldırılarıyla sınırlı, fakat ne biz ne de koalisyon ortaklarımız hiç bir ihtimali gözardı etmiyoruz, tüm seçenekler masada. Yemen'de meşru yönetimi yeniden canlandıracak ne gerekiyorsa hepsi masada" dedi. 

Suriye'deki durum konusunda da değerlendirmelerde bulunan Al Karni, Beşşar Esed'in gitmesi gerektiğini belirtti. 

Al Karni, "Elinde Suriyelilerin kanı var, Esed ülkenin başındayken Suriye'nin geleceğinin inşa edilmesi mümkün değil, kesinlikle gitmeli" ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum