1. HABERLER

  2. HABER

  3. İran ve Şiilik Kıskacındaki Alevîler
İran ve Şiilik Kıskacındaki Alevîler

İran ve Şiilik Kıskacındaki Alevîler

Türkiye’deki nüfuz alanını genişletmek isteyen İran, yüz yıllık kirli planlarını sürdürüyor. Alevî inancını Şiileştirmek isteyen İran, Alevî dedelerinin İran’a götürülmesi olayından sonra şimdi de derneklere el attı.

29 Temmuz 2015 Çarşamba 23:55A+A-

“Gezi destekçisi” Alevî Vakıfları Federasyonu (AVF) yönetim kurulu üyeleri, gezi programı bahanesiyle İran’a götürüldü. Ayetullah Humeyni’nin evini ziyaret eden AVF yetkililerinin, İran’ın önde gelen “Cuma imamları” ile de görüştükleri öğrenildi.

AVF’nin İran Ziyareti

Türkiye’de meydana gelen şiddet olaylarında radikal sol örgütlere mensup militanlara destek vermesiyle bilinen sözde Alevî vakıf ve dernekleri, Anadolu Alevîlerini ziyaret adı altında İran ziyaretlerine götürüyor.

Türkiye’deki Sünni inancını da yozlaştırmaya çalışan İran, Alevîleri Şiilik etkisi altına alma çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda İran, 5-10 Mayıs tarihleri arasında Alevî Vakıfları Federasyonu (AVF) üyelerine, kutsal kabul ettikleri mekânları tanıttı. Geziye; AVF Genel Başkanı Remzi Akbulut, Genel Sekreter Hakkı Ergin, 2. Başkanı Hıdır Uvaçin, Danışman Sayın Seyithan Kaplan, Anadolu Bilim Kültür Cem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Şahin, Kayseri Hacı Bektaş Veli Kültürünü Araştırma Vakfı Cemevi Başkanı Sadık Genç, Araştırmacı–Yazar Ali Kaya ve Ayhan Aydın katıldı. Gezinin rehberliğini ise Türkiye’den Hasan Karabulut ve İranlı Gazeteci Emir Nosvati yaptı.

Şiilikte Kutsal Kabul Edilen Yerler Gezdirildi

Heyet, ilk olarak 1979 İran İslâm devriminin önderi Molla Ayetullah Humeyni’nin yaşadığı evi ziyaret etti. Humeyni’nin yaşadığı yerden çok etkilenen gurup, sosyal paylaşım sitesi Facebook sayfalarında duygularını şu cümlelerle anlattı:

“Bu müzeyi gezenlerde şu çok net bir şekilde hafızaya kazınıyor: İran çok köklü bir medeniyettir, burada yaşanan savaş bir meşru müdafaa savaşıydı, biz millî kimliğimize, şehitlerimize, vatanımıza ölesiye bağlıyız, onun bir devamıyız.”

Rey, Tebriz, Erdebil, Meşhed, Nişabur, Fuşancan, Kademgâh şehirlerinde müze, türbe, külliye ve mollaların mezarlarını ziyaret eden guruba, Şii inancının kutsal kabul ettiği yerler tanıtıldı. Türbelerde duâlar eden AVF yöneticileri, buralarla ilgili İranlı yetkililerden bilgi aldı.

Mollaların İlgisi Dikkat Çekti

İran’ın önde gelen yetkilileriyle de bir araya gelen grup, ilk olarak Tahran Üniversitesi içinde bulunan ve İran’da çok önemli bir makam olan “Tahran Cuma İmamı” Ayetullan Sıddiki ile görüştü.

AVF Başkanı Remzi Akbulut dostluk ve kardeşlik için İran’da olduklarını, aralarındaki bağları güçlendirmek istediklerini söyledi. Alevîlerin Türkiye’deki sorunları İranlı yetkililere (mollalara) anlatılarak, bu konuda İran’ın yardımı istendi.

Erdebil Cuma İmamı Seyyid Amuli ile de görüşen heyet, bazı konularda İran ile işbirliği önerisinde bulundu. Alevîleri bildiğini, tanıdığını ve sevdiğini söyleyen Amuli, diyaloğun geliştirilmesi için beraber çalışmak istediklerini kaydetti. Alevîlerle çok yakından ilgilenen Amuli, AVF yetkililerini makamında ağırladığı öğrenildi.

Alevîler Şiilik Kıskacında

2013 yılında yüzlerce Alevî dedesi İran’a götürülmüş, ancak yapılan ziyaretler kamuoyunun sert tepkisine neden olmuştu. O dönem İran’ın, Türkiye’de bazı Alevî derneklerini etkisi altına alarak, Sünni-Alevî kavgası çıkarmaya çalışacağı iddia edilmişti. O günden bu yana pek bir şey değişmezken Alevî vatandaşların yoğun bir şekilde İran’a gitmeye devam ettikleri belirtiliyor. Alevîliği Şii inancın içerisine almak isteyen İran’ın, bu yolla Türkiye’deki etki alanını genişletmeye çalıştığı öğrenilen bilgiler arasında.

AVF Başkanı İran’a Olan Gezilerin Süreceğini Belirtti

Konu hakkında telefonla ulaştığımız AVF Genel Başkanı Remzi Akbulut, İran’a yapılan geziyi doğrulayarak, 2 tane Ayetullah’la görüştüklerini söyledi. Gezinin karşılıklı ilişkileri geliştirmek amacıyla yapıldığını anlattı. Akbulut, İran’a olan gezilerin süreceğini, 16 kişilik bir heyetle önümüzdeki günlerde tekrar gideceklerini aktardı.

Kaynak: Yeni Akit

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum