1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Polisinden Sünnilerin Mescidine Alçakça Saldırı!
İran Polisinden Sünnilerin Mescidine Alçakça Saldırı!

İran Polisinden Sünnilerin Mescidine Alçakça Saldırı!

Sünnilerin Tahran’daki mescidi tahrip edildi, İran’ınn başkenti Tahran’da Sünnilerin cemaat namazına bile izin yok!

30 Temmuz 2015 Perşembe 14:42A+A-

İran’ın başkenti Tahran’da Sünnilere câmî izni verilmezken cemaat ve bayram namazları için kiraladıkları mescitleri de tahrip ediliyor.

29 Temmuz 2015 Çarşamba akşamı Tahran’daki Punek Mahallesi’nde İranlı Sünnilerin kiraladıkları ve mescit olarak kullandıkları mekân İran’ın “güvenlik güçleri”nce tahrip edildi.

Sunnionline haber sitesinin verdiği habere göre Çarşamba sabahı mescidi basan İran Güvenlik Güçleri bu mescidin imamı Mevlevî Ubeydullah Musazade’nin cep telefonuna el koydu ve evini aradıktan sonra belediye kılıfıyla Sünnilerin mescidini tahrip etti.

Bu mescit birkaç ay önce İran “Güvenlik Güçleri”nce kapatılmıştı. Vahdet Haftası etkinlikleri için Tahran’a gelen Mevlana Abdulhamit’in bu mescitte Cuma Namazı’nı kıldırmasına izin verilmemişti.

Punek’teki mescitte Tahran’da yaşayan çoğu Sünni Kürt, Beluç ve Türkmen birlikte cemaatle namaz kılıyordu.

Tahran’da Sünnilere Câmî Yok!

İran’ın başkenti Tahran’da Ermeniler, Katolikler ve Yahudilerin onlarca kilise ve sinagogu faaliyet gösteriyor.

Tahran’da sayısı 1-2 milyon olduğu düşünülen Sünnilerin câmîsi bulunmuyor ve İran, Sünniler tarafından cemaat namazı için kiralanan ve mescide çevrilen mekânları da mühürlüyor.

İran sınırlarının yaklaşık olarak %80’ini Sünni Müslümanlar oluşturuyor. İran, Sünni nüfusun %6-7 civarında olduğunu söylese de bazı kaynaklar İran nüfusunun %20-25 kadarını Sünnilerin oluşturduğunu öne sürüyor.

İranlı Sünni Âlim Mescidin Tahrip Edilmesini Kınadı

İran’ın Sünni liderlerinden Mevlana Abdulhamit Tahran’da câmî yapmalarına izin verilmeyen Sünnilerin kiralayıp Mescide çevirdiği binanın İran “Güvenlik Güçleri” tarafından tahrip edilmesini kınadı.

İran Sünnilerinin sitesi sunnionline haberine göre Zahidan Cuma İmamı ve Beluç din adamı Mevlana Abdulhamit İran’ın dinî Lideri Ayetullah Ali Hameney’i ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye gönderdiği mektupta başkentteki Sünnilerin cemaat ve bayram namazları için kullandığı mescidin tahrip edilmesini kınadı.

Abdulhamit, Tahran’ın Punek Mahallesi’ndeki mescidin tahrip edilmesinin İran Sünnilerinin beklemedikleri bir olay olduğunu söyledi.

İran’ın Şii dinî liderine yazılan mektupta şu ifadeler yer alıyor: “Dünyada aşırıcılık, tekfirci hareketler, tefrika ve şiddet alevlenirken, İslâm dünyası huzur ve sağduyuya muhtaçken Sünni kardeşleriniz böyle bir şey beklemiyorlardı. Böyle davranışlar İslâm düşmanları, şiddet ve aşırıcılık yanlılarının ihtilafları körüklemelerine fırsat tanır ve muhterem ehl-i sünnet camiasını umutsuzluğa yönlendirir”

Meşhûr İranlı Sünni lider İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye yazdığı mektupta ise çağdaş dünyadaki peş peşe gelen krizlere işaret edip tahammülsüzlük, halkın haklı isteklerini dikkate almamak ve gerçekleri görmemenin dünyadaki aşırıcılığa sebep olduğunu yazdı.

İran İslâm Devrimi’ne İhanet

Mescidin tahrip edilmesinin ehl-i sünnet Müslümanlarının üzüntüsüne yol açtığını onlara derin üzüntü verdiğini söyleyen Mevlana Abdulhamit: “Sünnilere câmî izni verilmeyen bir şehirde sıradan bir mescide bile tahammül edememek ve mescidi tahrip etmek, onların İslâm Devrimi’nin iş başına gelmesinin 37 yıllık serüveninde isteklerinin gerçekleşmediğini göstermektedir. Bu sâdece İran ehl-i sünnet camiasını değil, bütün dünya Müslümanlarının duygularıyla oynamaktır.” dedi.

Ruhani’nin Söyledikleriyle İran’ın İcraatları Arasındaki Tutarsızlık!

İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani sadece birkaç gün önce ülkesinin Kürt bölgesinde konuşmasında İran’da Şii ile Sünni’nin arasında fark olmadığını öne sürmüş, Müslümanların hepsinin kardeş olduğunu dile getirmişti.

İran yurtdışında sürekli vahdetten ve İslâmî birlikten bahsederken ülkesindeki Sünnilere çeşitli yollarla baskı uyguluyor.

Aynı zamanda İranlı Sünnileri de Şiileştirmeye çalışan İran’ın anayasasına göre İranlı bir Sünni Müslüman Cumhurbaşkanı olamıyor. Sünniler kendi akidelerini özgürce ifade eden kitapları bastıramıyor. Onlara Tahran, İsfahan ve Şiraz gibi şehirlerde câmî izni verilmiyor.

İran bundan önce de Şiilerin Kutsal saydığı Meşhed şehrinde Sünnilerin çok meşhur Feyiz Câmîsi’ni yıkıp yerine yeşil alan ve park yapmıştı.

Geçmiş yıllarda Bocnurt ve Beluçistan şehirlerinde de Sünnilerin cemaat namazı kıldığı birkaç câmînin İran tarafından dozerlerle yıkıldığı haber verilmişti.

Kaynak: Islah Haber

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT