1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran PKK Safında
İran PKK Safında

İran PKK Safında

Zeytin Dalı Harekatı’na karşı İran medyasında karalama kampanyası yürütülüyor. İran medyası, PKK/PYD’ye yönelik harekatı “Suriyeli Kürtlerle çatışma” olarak sundu.

27 Ocak 2018 Cumartesi 15:21A+A-

Zeytin Dalı Harekatı’na karşı İran medyasında karalama kampanyası yürütülüyor. İran medyasının reformcu ve muhafazakar kanatları, PKK/PYD’ye yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nı “Kürtlerle çatışma” olarak sundu. BAE, Suud ve ABD gibi önde gelen karşıtlarıyla ağız birliği yapan Fars haber ajansı, Afrin harekatına katılmak için Kilis sınırından Suriye’ye giren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin “Kürt güçleri” ile çatıştığını öne sürdü.

ŞAHİNLER ŞAŞKIN

Ülkenin resmi ve muhafazakar “İran Gazetesi” de Afrin harekatını okuyucularına “Türkiye’nin Suriye Kürtlerine yönelik operasyonu başladı” başlığıyla duyurdu. Cihan-ı Sanaat gazetesi ise harekatı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni macerası” şeklinde okurlarına duyurdu. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’nin harekata yönelik uyarıları, hükümete yakın İntihap ve Asr-ı İran haber sitelerinde “Tahran yönetiminin Afrin harekatı ile ilgili olumsuz tepkisi” olarak yansıtıldı. Devlete bağlı “Mehr” haber ajansı da harekatı Esed rejiminin diliyle Suriye topraklarına “tecavüz” olarak nitelendirdi. Aynı saatlerde İran devlet televizyonu Press TV, TSK’nın başlattığı harekat ile ilgili “Suriye’nin kuzeyindeki halka yönelik hava harekatı” başlığını kullandı. Press TV, ayrıca Esed’in harekatı kınadığına yer verdi.

REFORMCULAR MİYOP

İran’da reformist yönetime yakın Merdum Salari ve Şark gazeteleri, Zeytin Dalı Harekatı'nı, “Türkiye’nin, Suriye Kürtlerinin kalbine saldırısı” başlığıyla duyurdu. İtimat gazetesinin birinci sayfadan yayımladığı “Türkiye ve Suriye’ye nüfuz hırsı” başlıklı makalede, Türkiye’nin başlattığı operasyonun ana nedenlerini sıraladı: “Kürt silahlı unsurların Esed rejiminin yanında yer alması, Abdullah Öcalan’a tabi olması ve PKK’nın emrinde hareket etmeleri.”

Bakıri’den açıklama

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakiri’nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la 21 Ocak'ta yaptığı telefon görüşmesinde, “Suriye’nin toprak bütünlüğü, egemenlik hakları ve sivillerin zarar görmemesi” vurgusu yapmıştı.

Kaynak: Yeni Şafak, Haksöz-Haber

HABERE YORUM KAT

2 Yorum