1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Medyası Irak’ın ABD’nin Yaptırımlarına Uyacağını Açıklayan İbadi’ye Öfkeli!
İran Medyası Irak’ın ABD’nin Yaptırımlarına Uyacağını Açıklayan İbadi’ye Öfkeli!

İran Medyası Irak’ın ABD’nin Yaptırımlarına Uyacağını Açıklayan İbadi’ye Öfkeli!

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin prensipte karşı olmalarına rağmen Irak hükümetinin ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararlarına uyacağını açıklaması İran’da büyük tepkiyle karşılandı.

11 Ağustos 2018 Cumartesi 10:46A+A-

HAKSÖZ-HABER

Seçimlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen bir türlü hükümet kurulamayan Irak’ta Başbakan Haydar el-İbadi hem içeriden hem dışarıdan baskı altında. Önceki gün düzenlediği basın toplantısında prensipte bölgeye yönelik her türlü ambargo ve yaptırım kararlarına karşı olduklarını, bu tür kararların bölge ülkelerini ve halklarını zayıflattığı için yanlış olduğunu söyleyen İbadi, buna rağmen ABD’nin İran’a yönelik aldığı yaptırım kararlarına uyacaklarını söyledi.

Bu açıklama İran medyasında büyük tepkiye yol açtı. Çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada 2014’ten bu yana Irak’ın IŞİD tehdidiyle baş etmesinde son derece belirleyici olan İran’a karşı böyle bir tavrın kabul edilemezliği sıkça vurgulandı. İran’ın Irak’a karşı bunca fedakarlığına rağmen Irak yönetiminin bu kararının nankörlük olduğunu belirten yorumlar yoğunlaştı.

Al-Monitor’un aktardığına göre, IR Diplomacy adlı yayın organında yayınlanan makalesinde Muhammed Sadık Haşimi ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararının Rusya, Avrupa, Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkeler tarafından reddedilmesine rağmen Irak tarafından kabul edilmesinin yanlışlığı hatırlatıldı. Yazar İbadi yönetiminin kararının arkasında muhtemelen yeni hükümet kurulma sürecinde ABD’nin desteğini alma çabasının yattığını söyledi.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

2 Yorum