1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Meclisinden “Terörün Finansmanı” ve “Kara Para Aklanmasının Önlenmesi” Yasalarına Onay
İran Meclisinden “Terörün Finansmanı” ve “Kara Para Aklanmasının Önlenmesi” Yasalarına Onay

İran Meclisinden “Terörün Finansmanı” ve “Kara Para Aklanmasının Önlenmesi” Yasalarına Onay

İran'da aylardır çeşitli siyasi gruplar arsında tartışma konusu olan İran'ın Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'na (CFT) katılımı öngören tasarı, kavgaya varacak yoğun tartışmalar içinde İran parlamentosunda kabul edildi.

08 Ekim 2018 Pazartesi 16:07A+A-

İran Meclisi’nde dün yapılan oylamada Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonuyla (CFT) uyum öngören yasa tasarıları sert tartışmalar eşliğinde kabul edildi.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından uygulamaya başladığı yaptırımlarla dış ticareti riske giren İran, nükleer anlaşmada kalan Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in ticaretin sürmesi için Tahran’dan talep ettiği yasayı dün Meclis’ten geçirdi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani tasarının 268 milletvekilinden 143’ünün oyuyla kabul edildiğini açıkladı. 120 milletvekilinin karşı oy kullandığı tasarının yasalaşması için Muhafızlar Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.

SERT TARTIŞMALAR VE PROTESTOLAR

Yasa tasarısına karşı çıkan muhafazakar milletvekilleri tasarıyla ulusal egemenliğin ortadan kalkacağını, ülkenin mali verilerinin uluslararası güçlerin erişimine açılacağını belirterek yasayı savunanları “vatana ihanet”le suçladı. Meclisteki tartışmalarda “hainlere ölüm” sloganlarının atıldığı belirtilirken, bir milletvekili tepkisini yasa tasarısının bir örneğini kürsüde yırtarak gösterdi. Meclis dışında toplanan öğrenciler yasa tasarısını protesto etti.

Tasarıyı savunanlarsa nükleer anlaşmanın kurtarılması için bunun bir gereklilik olduğunu savundu.

ZARİF: ABD'Yİ SİLAHSIZLANDIRACAK TARİHİ BİR KARAR

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tasarının onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada bunun “tarihi bir karar” olduğunu belirterek, Çin ve Rusya’yla ticareti kolaylaştıracağını dile getirdi. Zarif yasayla birlikte ABD'nin İran'a karşı bundan sonraki adımlarında silahsızlandırılmış olacağını ifade etti.

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Mutahhari de yasanın İran’ın çıkarına olduğunu belirterek CFT’ye katılımın İran bankacılık sisteminde reformları ve dünya bankacılık sistemiyle ilişkileri kolaylaştıracağını belirtti. Mutahhari, muhalefetin “İran’ın mali verilerini uluslararası güçlere açma” suçlamasınıysa reddetti.

İran Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Mahmud Vaizi de yaptığı açıklamada Meclis’ten çıkan kararın ülkenin bankacılık ilişkilerini düzenlemede “büyük bir adım” olduğunu söyledi. Vaizi Meclis’teki oylamayı “demokrasi ve birlik gösterisi” olarak niteledi. (AA)

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT