1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. İran Hac Sorununda Suudi Arabistan'la Temel Konularda Anlaştı
İran Hac Sorununda Suudi Arabistan'la Temel Konularda Anlaştı

İran Hac Sorununda Suudi Arabistan'la Temel Konularda Anlaştı

İran ve Suudi Arabistan arasındaki hac sorunun çözümü için Cidde kentinde temaslarını sürdüren İran heyeti, Suudi yetkililer ile temel konularda anlaştı.

26 Mayıs 2016 Perşembe 19:30A+A-

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakan Vekili Dr. Hüseyin Şerif, İranlı hacıların hac ibadetini yerine getirmesi için ülkesinde bulunan İran Hac ve Ziyaret Kurumu Başkanı Said Ohedi başkanlığındaki heyet ile temel konularda anlaştıklarını bildirdi.

Suudi Arabistan'da yayınlanan Riyad gazetesine konuşan Şerif, Ohedi liderliğindeki İranlı heyet ile Suudi Arabistan Hac ve Umre bakanlığı yetkilileri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucu temel konularda ön anlaşmaya varıldığını belirtti. Şerif, Nihai anlaşma sonrasında İranlı hacıların ibadetlerini yerine getirebilmesi için gerekli anlaşmanın imzalanacağını ifade etti.

İran hac ve ziyaret kurumu ile Suudi Arabistan Hac ve Umre bakanlığı arasındaki birçok ihtilaflı konunun yapılan toplantıda giderilerek karara bağlandığını aktaran Şerif, en önemli sorun olan vize konusunun, Dışişleri Bakanlığı'nın vizelerin internet üzerinden verilmesini sağlayan düzenlemeyi getirmesiyle hac vizelerinin İran'dan elektronik olarak alınması yönünde anlaştıklarını kaydetti.

İranlı hacıların karşılanması, taşınması ve güvenliklerinin sağlanması konularında da anlaştıklarını söyleyen Şerif, İranlı yetkililerin talep ettikleri toplu tören, dua merasimleri ve beraat törenleri konularının ise Suudi Arabistan yasaları gereği yapılamayacağını dile getirdi.

Suudi Arabistan'ın Hac konusunda İran'dan farklı bir talebi olmadığını vurgulayan Bakan Vekili Şerif, yapılan ilk toplantının karşılıklı anlayış içinde gerçekleştiğini, İranlı yetkililerden diğer tüm ülkelerin uyduğu kurallara uymalarını istediklerini vurguladı.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum