1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. AFGANİSTAN

  4. İran Esed’e "Yabancı Savaşçı" Bulmak İçin Afganistan’da ‘Başvuru Merkezi’ Açtı!
İran Esed’e "Yabancı Savaşçı" Bulmak İçin Afganistan’da ‘Başvuru Merkezi’ Açtı!

İran Esed’e "Yabancı Savaşçı" Bulmak İçin Afganistan’da ‘Başvuru Merkezi’ Açtı!

İran yönetimi, Esed güçleri yanında savaşmak için oluşturulan Şii milis gruplarına katılmak üzere Afganistan'da bir başvuru merkezi açtı.

13 Haziran 2016 Pazartesi 13:04A+A-

Suriye’de Esed ordusuyla birlikte savaşan İran, bu ülkeye daha fazla Afgan askeri göndermek istiyor. CS Monitor'dan Scott Peterson'un kaleme aldığı bir yazıya göre, Afganistan'da Şiilerin yoğun yaşadığı Herat bölgesinde Suriye'de savaşmak için bir başvuru merkezi açıldı.

Afgan gençlerinin, umutsuz Afganistan macerasından kurtulmak için mücadele ettiğini belirten Scott Peterson, "Dolce & Gabbana gömlek giyen bir Afgan genci, Şiiler için savaşmaktansa rahat bir yaşamı tercih edecek gibi. Ancak Afganistan'ı kişisel sebeplerle terk etmek istediğini söylüyor. Bunun için öncelikle İran'a gitmek istemiş ve Afganlara başvuru yapmış. Tahran bağlantılı kişilerse ona daha iyi bir yaşam sunarak Suriye'de ön safta savaşmasına ikna etmiş. 21 yaşındaki Afgan gence Suriye'den döndüğünde ev, para ve İran pasaportu teklif edilmiş." diyor.

Scott Peterson, Afganistanlı Şii gençlere hemen her gün bu tekliflerin yapıldığını belirterek, "Bu hikayeler aslında Afganistan'da çok sık yaşanan şeyler. İran devleti de zaten bu durumu gizlemiyor" ifadelerini kullanıyor.

Peterson ayrıca, Afganistan'dan Suriye'ye giden ve İran saflarında savaşan az sayıda Sünni'nin olduğunu da belirtiyor.

HRW: AFGANLAR ZORLA SAVAŞTIRILIYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İran'ın ülkedeki Afgan mültecileri Suriye'de savaşmak için zorladığını açıkladı. Rapora göre ülkede mülteci konumundaki Afganlara, İran için savaşma sözü vermeleri karşılığında yerleşim izni ve bir aylık ücret vaadediliyor.

New York merkezli örgütün raporuna göre, İran Devrim Muhafızlarının ülkede kayıtsız yaşayan binlerce Afgan göçmeni, ya Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşma ya da Afganistan'a geri gönderilmeyle tehdit etti.

Uluslararası toplumun, Esed’in görevden ayrılması taleplerine "Suriye halkının geleceğine Suriyeliler karar versin" diyerek karşı çıkan İran'ın, Esed’e destek olmak için, ülkelerindeki savaştan kaçarak İran'a gelen Afgan göçmeleri kullandığı belirtildi.

Raporda, İran'da 3 milyon civarında Afgan göçmen bulunduğu ve bunlardan sadece 950 bininin yasal şekilde bu ülkede yaşadıkları kaydedildi. İran Devrim Muhafızlarının, bu kayıt dışı göçmenlerden binlercesini Suriye'de savaşmaya zorladığı vurgulanan raporda, Afgan göçmenlere İran'da yasal ikamet sağlama sözü verildiği de kaydedildi.

Teklifi kabul etmeyenlere sınır dışı edilme tehdidinde bulunulduğu belirtilen raporda, seçim yapmak zorunda kalan Afganlardan bazılarının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya kaçtığı, bazılarının ise teklifi reddettikleri için Afganistan'a geri gönderildiği ifade edildi.

"BAZI AFGANLAR SAVAŞMAMAK İÇİN AVRUPA'YA KAÇTI"

Raporda görüşlerine yer verilen HRW Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert, şunları kaydetti:

"İran, Afgan mültecileri Suriye'de savaşmaya ikna etmek için sadece yasal oturma izni teklif etmiyor aynı zamanda kabul etmeyenleri Afganistan'a geri göndermekle tehdit ediyor. Bu iki umutsuz seçenekle karşı karşıya kalan Afgan erkek ve çocuklardan bazıları Avrupa'ya kaçtı."

HRW direktörü Bouckaert, "İran, Suriye'deki savaşa katılmaları için ülkesindeki Afgan mültecileri sınırdışı etmekle tehdit ediyor. Bu kötü seçim ile karşı karşıya kalan Afgan mülteciler İran'dan kaçmaya başladı" dedi.

Bununla beraber Devrim Muhafızları tarafından desteklenen, Afganlardan oluşan Tahran Fatımi Tugayı, Irak'taki Şii bölgelerini savunmak için hazır olduklarını açıkladı.

HRW istatistiklerine göre İran, Afganistan'daki savaştan kaçan 3 milyon Afgan'a ev sahipliği yapıyor. Üç milyon Afgan'dan ise sadece 950 bini mülteci statüsüne sahip.

 

HABERE YORUM KAT